Romantiek in huis met een wandkandelaar

Laten we van de nood een deugd maken, en met het winteruur ook maar meteen de gezelligheid in huis halen. Nu het vroeger donker wordt, biedt ons dat de gelegenheid om volop met sfeerverlichting te experimenteren. Kaarsjes aansteken is de eenvoudigste manier om dat te doen. Maar er zijn meer mogelijkheden dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sfeervolle wandkandelaar in de hal, de woonkamer, de keuken of badkamer? Zelfs buiten in de tuin of op het terras is een wandkandelaar het ideale accessoire om een romantische sfeer te creëren in deze donkere tijd van het jaar.

Het woord kandelaar roept misschien het beeld op van een groot gevaarte waarin vier tot zes lange kaarsen passen. Hoewel dat ongetwijfeld ook sfeervolle verlichting kan zijn – zeker in deze griezelige halloweendagen – is de wandkandelaar iets subtieler van formaat. Eén of twee theelichthouders die je aan de muur bevestigt, zorgen namelijk ook al voor een warme gloed in huis. Toch net even een ander effect dan wanneer je ‘gewoon’ wat theelichtjes op de tafel of de kast neerzet … Doordat de wandkandelaar aan de muur bevestigd is, heeft de lichtflakkering van de kaarsen wat meer speling. Het resultaat? Een romantische sfeer, zeker wanneer je de elektrische verlichting uit laat en de sfeerverlichting van de wandkandelaar voor zich laat spreken.

Creatief met wandkandelaars

Wandkandelaars bieden heel wat mogelijkheden voor creatievelingen die graag regelmatig hun interieur vernieuwen, of laten aansluiten bij het seizoen. In de herfst kan je bijvoorbeeld aan de slag gaan met gekleurde herfstbladeren, die je in een krans verwerkt om rond de wandkandelaar te hangen. Wel even opletten dat je voor deze ‘herfstkrans’ materialen gebruikt die tegen de warmte kunnen.

Wil je liever het halloweenthema in huis halen en je kids verrassen met griezeldecoratie? Rep je dan naar de hobbywinkel om stof voor een namaakspinnenweb in te slaan, dat je vervolgens rond de wandkandelaar drapeert. Sfeervol griezelen: moet kunnen, toch?

Verschillende stijlen voor elk interieur

Hou je het liever sober? Ook dan heb je nog keuze te over binnen het gamma van wandkandelaars. Speel met contrasten door een zwartmetalen theelichthouder te combineren met witte muren. Speel met vormen door een ronde theelichthouder te kiezen voor een zachtere lijn in je interieur, of een vierkante theelichthouder als je het strak wil houden. Ook de houders zelf zijn in verschillende versies verkrijgbaar. Zo passen de witbronzen houders mooi bij een landelijke inrichting terwijl de zwartmetalen dan weer een iets zwaardere look creëren, voor wie houdt van enige dramatiek in huis.

28/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?