Rolluiken: de alternatieven op een rijtje

Rolluiken zijn populair en een vaste waarde bij mensen die hun woning inrichten. Maar dat betekent niet dat er geen alternatieven voorhanden zijn. Wij geven je hieronder een overzicht.

Rolluiken vervangen door houten luiken

Houten luiken worden nog altijd gebruikt als raamdecoratie, maar ze zijn ook erg functioneel. Ze worden dikwijls buitenluiken of vensterluiken genoemd. Het is een efficiënte manier van zonwering die ook optimaal verduistert. Net zoals bij rolluiken, kan je ongestoord tv kijken, werken en blijft je huis tijdens de zomerperiode lekker fris. Aangezien ze aan weer en wind worden blootgesteld, moet je ze goed onderhouden en regelmatig een nieuw laagje verf geven.

Screens waardig alternatief voor rolluiken

Je kan in plaats van rolluiken decoratieve screens plaatsen. Een screen is een verticaal doek met kleine perforaties dat aan de buitenkant van het raam wordt geplaatst en van binnenuit bediend kan worden. Je kan nog wel van binnen naar buiten kijken, maar niet omgekeerd. Bijkomende troeven: hoge decoratieve waarde, eenvoudige plaatsing en grote efficiëntie. Je kiest het beste voor windvaste screens met een verduisterend doek. Ze zijn bestand tegen guur weer en vriestemperaturen.

Rolluiken vervangen door zonwerend glas

Zonwerend glas is ook een waardig alternatief voor rolluiken, vooral als je ramen hebt die naar het zuiden, zuidoosten of zuidwesten zijn gericht en tijdens de zomer veel zon opvangen. Heet wat woningen hebben tegenwoordig immers grote oppervlakken glas. Tijdens de zomer wordt de rechtstreekse inval van zonnestralen sterk beperkt en in de winter blijft de warmte binnen in huis. Het grootste voordeel is dat je de ramen in de zomer niet hoeft te verduisteren en het steeds helder en klaar blijft binnen.

Een zonnetent in plaats van rolluiken

Verder kan je ook een zonnetent installeren wanneer je liever niet voor rolluiken opteert. Die kan je manueel of elektrisch bedienen en vouwt zich uit via een ingebouwd systeem. Dikwijls is er ook een sensor met zonnecel in verwerkt zodat ze automatisch sluit bij plots regenweer of te veel wind. Wanneer je extra steunpunten voorziet, kan je een grote oppervlakte overspannen wat een voordeel is bij een groot terras.

Geen rolluiken maar aluminium lamellen

Een laatste alternatief voor rolluiken zijn aluminium lamellen. Je laat ze via geleiders naar beneden zakken zodat ze je raam gedeeltelijk of volledig afdekken en tegen de zon beschermen. De aluminium lamellen worden voor of boven het raam geplaatst en zijn regelbaar waardoor doorkijk in verschillende standen mogelijk is. Binnen het aluminium gamma heb je een uitgebreide keuze tussen verschillende kleuren, vormen en lamelbreedtes.

Wil je graag je rolluiken vervangen of wil je er een alternatief voor, maar heb je geen flauw idee wat er het beste bij je woning zou passen? Aarzel dan niet om een professional te contacteren!

16/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?