Retro meubels: zo haal jij de perfecte vintage stoelen & tafels in huis

retro meubels in vintage interieur, donkere kleuren

Een interieur waar heel wat geschiedenis aan vast hangt, dat een verhaal vertelt en meteen ook veel karakter vertoont? Die staat vol met retro meubels! Retro meubelen worden steeds hipper en veroveren zelfs in een moderne woning hun plekje. Hoe je die vintage meubels combineert met de stijl van jouw woonkamer of slaapkamer, lees je hier.

Retro meubels met gebogen, zachte vormen

Een van de belangrijkste kenmerken van retro meubels? Dat zij niet strak zijn, maar net ronde en gebogen vormen hebben. Zelfs een sofa hoeft niet overal even breed te zijn: een gebogen zitvlak maakt je interieur wat speelser!

Wat je ongetwijfeld ook opvalt aan de foto’s, is dat alle meubelen op pootjes staan. Typisch voor vintage stoelen, kasten en tafels! Buiten dat het er gewoon leuk uitziet, hebben die pootjes nog een ander voordeel: je kamer lijkt een heel pak groter! Er zijn zo immers geen breuken in de ruimte, de vloer loopt gewoon door. Daardoor lijkt die langer, wat je woonkamer, slaapkamer of keuken vergroot.

Combineer naar hartenlust materialen

houten poten, lederen zitvlak, zitstoel

Wat materialen betreft, hoort hout natuurlijk thuis in een retro interieur. De donkerbruine kleur geeft meteen een warme sfeer en heel wat karakter! Je kussens en sofa bekleed je dan weer met velours of (verweerd) leer. Prachtig in een vintage kamer! Gebruik hier en daar ook nog eens metaal en je interieur is helemaal af.

PS: Aarzel niet om verschillende materialen te combineren! Denk bijvoorbeeld aan metalen stoelpoten met een velours zitvlak, dat maakt je meubels meteen extra stijlvol.

Kleurcontrasten tussen retro meubels en muren

Hoe het komt dat een woning vol retro meubels warmte uitstraalt? Omdat die meubels steeds warme kleuren hebben! Denk daarbij niet alleen aan rode, gele en groene tinten. Ook grijs, blauw en zelfs pastel doen het doet. En zeg nu zelf, wie wilt er nu geen vrolijke, lichtroze accenten in zijn interieur?!

Groene muur, gele retro stoel, afbeelding van vlieg
In een retro interieur zorg je voor contrasten!

Wees ook niet te bang om verschillende kleuren te combineren: contrast is hét codewoord voor een retro interieur. Waarom een zachte roze tint niet combineren met donkerblauw? Of een gele sofa voor je grijze muur te zetten? Zo maak je van je interieur een persoonlijk, vrolijk geheel.

Tip: wil je die retro sfeer pas écht in huis halen? Aarzel dan niet om te experimenteren met retro behangpapier!

Op rommelmarkten en in kringloopwinkels

De beste plek om retro meubels op de kop te tikken? Op gezellige rommelmarktjes of in een kringloopwinkel in de buurt. Al zijn er ook steeds meer merken die nieuwe vintage meubelen aanbieden: stoelen, tafels en sofa’s geïnspireerd op de tijd van toen. Liever 100% zeker zijn van een unieke kast? Laat hem dan op maat maken!

29/04/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

L
Leon

Ik ben sinds een jaartje ongeveer begonnen met het inslaan van retro decoraties en meubilair. Naar mijn mening maakt het je interieur waat persoonlijker en ziet het er vaak uniek en stijlvol uit. Hopelijk blijft het nog lang een trend. https://www.onlineparketshop.nl/

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Leon,

  Retro meubels maken je interieur inderdaad heel persoonlijk en uniek! Wij twijfelen er dan ook niet aan dat die vintage stijl nog lang een trend zal blijven!

  Groetjes,

  Hanne
  Homeproved

HH
Hans Hans van Dijk (vraag over foto)

Ik heb precies zo’n meubel als rechts in de hoek achter de fauteuil. Dit meubel zou uit Polen komen midden jaren 60 maar ik twijfel. Weet u dat?
Groeten Hans

  HH
  Hanne Homeproved

  Dag Hans,

  Kun je verduidelijken welk meubel je precies bedoelt?

  Met inspirerende groet,

  Hanne

Bekijk 3 andere vragen over dit project