Een platenkast om je vinylcollectie op te bergen: 1.000 mogelijkheden

platenkast

“The two things that really drew me to vinyl were the expense and the inconvenience”: de bekende cartoon over een platenverzamelaar die in the New Yorker verscheen is zo grappig omdat hij gewoon wáár is. Vinyl is niet goedkoop en verre van handig. Toch oefent het op steeds meer mensen (opnieuw?) een grote aantrekkingskracht uit. Om je een idee te geven: vorig jaar is de verkoop van vinylplaten in België met maar liefst 34 procent gestegen. In totaal gingen er in ons land 267.453 nieuwe vinylalbums over de toonbank en dan spreken we nog niet eens over de talloze tweedehandse exemplaren. Om al dat vinyl een plaats te geven, heb je natuurlijk een platenkast nodig. Enkele mogelijkheden …platenkast

Vinyl verzamelen

Zijn het de hoezen die tot de verbeelding spreken? De (zogenaamd?) warmere klank van de muziek? Het hele ritueel van de naald in de groef plaatsen? Feit is dat heel wat mensen die voorheen enkel bij mp3’s zwoeren vandaag de weg naar het ‘zwarte goud’ gevonden hebben. En vinyl verzamelen is verslavend. Je begint met één plaatje, maar voor je het weet heb je een collectie die je huis uitpuilt. Dan komt het erop aan om te investeren in een goed opbergsysteem. Sommige platenkasten zijn gewoon handig, andere zijn ware designpareltjes. We geven je enkele voorbeelden uit de vele honderden opbergmogelijkheden voor vinylplaten.

platenkast

De klassieker: een platenkast van IKEA

Vroeger was het makkelijk: als je met een platencollectie begon, trok je gewoon naar IKEA voor een EXPEDIT-kast. Maar het Zweedse meubelconcern haalde zich de woede van menig vinylverzamelaar op de hals toen het in 2014 stopte met de productie van deze legendarische platenkast. Gelukkig kwamen ze snel met een vervanger op de proppen: de KALLAX. Deze kast lijkt erg op de EXPEDIT, maar is iets slanker en heeft afgeronde hoeken.

Behalve de KALLAX heeft IKEA met NORNÄS nog een kast in huis die kan dienen om vinylplaten in op te bergen. En wie creatief aangelegd is, kan zich natuurlijk ook wagen aan een ‘IKEA hack’.

LPBIN zoals in een heuse platenwinkel

Hou je van ‘crate digging’? Voor veel vinylliefhebbers is het gevoel van platenbakken doorsnuisteren en onverwachte ontdekkingen doen met niets te vergelijken. Wie deze sensatie ook thuis wil beleven, kan investeren in een LPBIN-opbergsysteem voor zijn platen. In deze grote displays kun je tot 560 platen kwijt. Dat is meer dan genoeg om in je eigen collectie af en toe op een verrassing te stoten.

Platen langs alle kanten met de Hi Phile

Vergelijkbaar met de LPBIN is de Hi Phile-platenkast, een ontwerp van Elijah Hadley. Deze kast biedt bovenaan plaats voor 200 lp’s. In de zijkanten kun je 75 lp’s en 75 seven inch singles opbergen. De onderkant ten slotte biedt plaats voor nog eens 220 lp’s. Met zo’n kast haal je een bijzonder fraaie blikvanger in huis.

Alles-in-één met de Line Phono

Heb je graag je platendraaier, voorversterker, koptelefoon én je platen dicht bij elkaar? Dan is de Line Phono van Turntable Lab het perfecte opbergmeubel voor jou. Dit ‘turntable station’ werd gefinancierd door een Kickstarter-campagne en heeft alles in huis om de audiofiel te plezieren. De constructie is opgetrokken uit MDF, heeft afgeronde hoeken en een uiterst verfijnde look. Elk van de twee vakken biedt plaats voor zo’n honderd platen.

De platenlades van Can-Am

Wil je je platen liever niet in het zicht hebben? Dan betekent dit ofwel dat je geen échte vinylliefhebber bent óf dat je partner je verzamelwoede maar matig apprecieert. In dat geval kan de platenkast met laden van Can-Am een uitkomst bieden. Deze kast is verkrijgbaar in achttien verschillende kleuren en kan tot 560 lp’s herbergen. De Can-Am-platenkast is compatibel met alle andere kasten uit het gamma van deze meubelmaker én je kunt er wieltjes onder monteren om ze helemaal uit het zicht te verrollen.

Doe het zelf

Niet gevonden wat je écht zoekt? Dan kun je uiteraard nog altijd zelf de handen uit de mouwen steken. Niets verraadt zoveel toewijding aan je vinylcollectie als een zelfbedachte en eigenhandig in elkaar gezette platenkast. Groovy!platenkast

03/04/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

H
Hymanlitte

Online casino, first deposit bonus of $100 [url=https://bit.ly/2LG4A7Z]https://bit.ly/2LG4A7Z[/url]