P-inkterior – het interieur inrichten met roze

Johan Van Staeyen is als interieurarchitect van alle markten thuis. Met meubelmakers en interieurarchitecten als voorouders, was Johan dan ook in de wieg gelegd om later ook aan de slag te gaan met het interieur. Vandaag heeft Johan zijn eigen bureau, namelijk Van Staeyen Interieurarchitecten te Antwerpen.

Als interieurarchitect weet Johan dan ook perfect waar hij het over heeft. We laten hem dan ook graag aan het woord om te praten vanuit zijn passie, zijn expertise: het interieur. Deze week vertelt hij over hoe je de kleur roze en de verschillende gradaties ervan kan verwerken in je interieur…

P-inkterior! Roos brengt rust in ons interieur

Laat mij u bij onze eerste kennismaking even onderhouden over kleuren of beter één kleur: roze. Een tertiaire kleur. Ook in hoofde van de klant op zoek naar een nieuw interieur, meubel of gevoel. Toch worden we met veel meer roze omringd dan u op het eerste zicht denkt of aanvoelt. Wars van modetrends is er altijd roze aanwezig. Binnen en buiten, boven en onder, achter en voor. Roze komt heel natuurlijk en in veel gradaties. Zeer warm en gedecideerd tegen oranje en rood aan.

Zonsondergangroze bijvoorbeeld. Met het verlagen van de zon, doet zonsondergangroze meteen ook de bloeddruk verlagen en het inlevingsvermogen verhogen. Het is het roze dat kalmeert en alles tot rust brengt. Roze dat u terugvoert naar warme zomeravonden in combinatie met kabbelende oceanen. Het kan ook bij u binnen. Zeker in combinatie met de juiste verlichting, een gekleurde muur of gordijn of – al wat gedurfder – een gekleurde vloerbedekking.

Illustratie voor dit rustgevende geluksgevoelen zit hem bijvoorbeeld ook in de wetenschap dat veel Amerikaanse basketbalclubs de kleedkamer van de bezoekers roze schilderen…

Kleur je interieur! Van roos in het bureau tot roos in de slaapkamer

Het brengt ons bij een ander cliché. Babykleuren. Roze is voor meisjes, blauw voor jongens. Dit normatief kleurgebruik is pas sinds de jaren ’40 in voege. Voorheen was zelfs het tegengestelde waar. De laatste echte mannen, zij die in oorlogen vochten en in de mijnen werkten, zijn opgegroeid in roze. Want roze is “more dedicated and stronger, and therefore more suitable for boys.” (- Ladies, Home Journal, June 1918)

Zelf gebruik ik in mijn ontwerpen roze voor zowel details als voor grotere oppervlakken. Naar gelang het doel en gebruik, variërend op het continuüm tussen fuchsia aan de ene zijde en een combinatie van beige en roze – meer huidkleurachtig aan de andere zijde. In het ene geval een eyecatcher, in het andere geval een rustgevend maar toch vrolijk gegeven in huis. Ik denk hierbij aan kastwanden, deuren, deur- of raamkozijnen. Roze combineert bovendien zeer goed met veel kleuren én met wit en zwart.

Check it out, pinkterior!

Lijkt het je wel iets zo’n P-inkterior? Neem dan zeker contact op met Johan Van Staeyen via zijn website.

14/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?