Een nieuwe uitdaging? Ga woningdecoratie maken!

Een nieuwe uitdaging? Ga woningdecoratie maken!
Heb je er altijd al van gedroomd om zelf je eigen gordijnen, lampenkappen, kussens of stoelhoezen te maken? Op Encora, de voormalige Nijverheidsschool in Antwerpen, kan je een opleiding meubelstofferen volgen. Homeproved sprak met Anita Mariman (62), die al bijna dertig jaar de module woningdecoratie geeft.

Opleiding woningdecoratie, iets voor u?

Homeproved: Waaruit bestaat de opleiding? “Tijdens de lessen maken we stoffen woningdecoratie, zoals gordijnen, stoelhoezen, zetelhoezen, allerlei kussens en galetten om op stoelen te zetten. Om het boeiend en vrolijk te houden, maken we af en toe ook decoratieartikelen. Er heeft bijvoorbeeld net iemand een lampenkap afgewerkt, echt heel plezant. De volledige opleiding woningtextiel duurt drie jaar. Als je ook het diploma meubelstofferen wil, moet je ook nog kleurenstudie volgen. Dat kan ook op onze school.” Homeproved: Wie volgt de lessen over woondecoratie? “Dat varieert van jonge werkzoekenden tot mensen die hun carrière al achter de rug hebben. Er komen zelfs advocaten of boekhouders naar de les, maar het zijn allemaal mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. De bedoeling is om de cursisten professioneel op te leiden, zodat ze nadien als zelfstandige aan het werk kunnen. Maar er komen ook heel veel hobbyisten.” “Veel mensen hadden vroeger schoolangst en ik wil hun zelfvertrouwen wat opkrikken. Tijdens de lessen fungeer ik wel als leerkracht, maar ik stel me meer op als een atelierleidster die alles weet en alles kan (lacht). In mijn lessen heerst dus totaal geen schoolse mentaliteit. Je kan komen naar de avondles op woensdag of naar de les op vrijdagvoormiddag.”

Zelfstandige stoffeerders gezocht!

Homeproved: Wat doen oud-leerlingen met hun diploma? “Er zijn ondertussen al heel wat cursisten die werken als zelfstandige of in onderaanneming voor grote decorateurs of antiquairs. Sommigen hebben ook een eigen winkel geopend. Ze maken gordijnen en draperieën, lampenkappen, kussens en stoelhoezen. En dat kan ik enkel toejuichen: in Vlaanderen is er vraag naar stoffeerders die op zelfstandige basis werken. Ik hou ook graag contact met mijn oud-leerlingen. Als de vrouwen een probleempje hebben of een bepaald product zoeken, dan moeten ze mij bellen!” “Veel cursisten starten als hobbyisten, maar zijn door persoonlijke problemen of huwelijksproblemen soms genoodzaakt om een eigen bedrijf op te starten om de kost te verdienen. Zo’n dertig jaar geleden zat ik zelf ook in een echtscheiding verwikkeld. In plaats van thuis te kniezen, ben ik naar de avondschool gegaan om het antieke meubelstofferen onder de knie te krijgen, tot ze me voorstelden om zelf les te geven. Zo ben ik erin gerold…” [gallery link="file" order="DESC" columns="2" orderby="title" include="31647, 31646"]  

Pronkstuk

Homeproved: Wat is het mooiste stuk dat je gemaakt hebt met de leerlingen? “We hebben  twee keer met de ganse klas een barok hemelbed gemaakt dat nu in een groot herenhuis staat. Maar tegenwoordig zijn de cursisten minder geneigd om groepswerk te doen. De vrouwen komen nu naar school om hun eigen ideeën te leren realiseren. Iedereen is zich veel bewuster van een eigen interieur, terwijl de mensen zich vroeger geen enkel idee konden vormen. Dat is een opvallend verschil.”