Ongewoon wonen: wonen in ecohuizen uit zandzakken

Ongewoon wonen: wonen in ecohuizen uit zandzakken
Natuurrampen, overstromingen, oorlog, vluchtelingenkampen… dat zijn de plekken waar zandzakken meestal opduiken. Maar wie heeft er ooit aan gedacht om een huis van zandzakken te bouwen? Het kan, en het is een nieuwe vorm van futuristische ecohuizen!

Ecohuizen in een speciaal kleedje

De Iranese architect Nader Khalili (1936-2008) gebruikte zandzakken om ecohuizen te bouwen! Hij ontwierp een zandzakkensysteem waarmee je goedkoop, milieuvriendelijk, energievriendelijk én stijlvol kan bouwen. Terwijl deze woningen oorspronkelijk ontworpen werden in opdracht van de NASA, die op zoek was naar mensenwoningen voor de Maan, werd de techniek uiteindelijk toegepast voor noodwoningen in vluchtelingenkampen tijdens de Golfoorlog. Nader Khalili richtte vervolgens een architectuuropleiding in om dit ideeëngoed te verspreiden, en de School of Earth Art and Architecture in Los Angeles was geboren.

Een huis van zandzakken bouwen

De basis van de woningen van Nader Khalili werkt als volgt: hij maakt een cirkelvormige constructie met zandzakken en gebruikt prikkeldraad om te verhinderen dat de zakken verschuiven. Oorlogsmateriaal gebruiken voor een doel zo vredevol als het bouwen van een huis dat bovendien beantwoordt aan de internationale veiligheidsstandaard? O jawel, het kan! Deze techniek wordt ook wel de Super Adobe genoemd. Nadat de structuur van het gebouw - dat meestal uit verschillende cirkelvormige delen bestaat - is opgetrokken, kan deze afgewerkt worden met uiteenlopende materialen, als plaaster, riet, een groendak, enz.

Futuristische nomadenhutten?

Van ver lijken zo’n huizen misschien op een Afrikaanse hut gemaakt uit kleibakstenen. Ergens doen ze ook denken aan de nomadenhutten. En futuristisch lijken deze ecohuizen ook wel een beetje. Kijk zelf maar… [gallery link="file" orderby="title" include="14944, 14943, 14942, 14941, 14940, 14939, 14938, 14937, 14935"]