Kleine ruimte inrichten: Grootse ideeën

Groter is niet altijd beter. Denk maar aan je interieur: een grote ruimte inrichten en onderhouden kost simpelweg meer tijd en energie dan een kleine ruimte inrichten. En geef toe, er gaat niets boven een kleine ruimte die supergezellig ingericht is. Dankzij plaatsbesparende meubels en accessoires kan je toch groots leven in compacte of kleine ruimtes. Geloof je ons niet? Lees dan gauw verder!

Maak plaats voor de multifunctionele meubelen!

In plaats van tips, gingen we vandaag op zoek naar 6 manieren om ruimte te besparen in kleine ruimtes en compacte woningen. Multifunctioneel design speelt daarbij een grote rol. Meubels die twee of meerdere functies tegelijk uitvoeren bieden het perfecte antwoord op ons ruimteprobleem.

Zo ontwierp de Oekraïense designer Julia Kononenko de Convertible Sofa. Deze sofa kan je eenvoudig omtoveren tot een eettafel voor 6 personen. Met zijn knappe design past de Convertible Sofa in ieder interieur!

 

Van jaloezie naar droogrek in 3 seconden

Het idee van Kim Bobin en Ko Kyungeun is al even simpel als geniaal. Wordt je verblind door het binnenkomende zonlicht? Dan klap je de Blindry jaloezieën dicht. Heb je was om te drogen? Dan tover je in een oogwenk een droogrek tevoorschijn door de Blindry open te klappen. Zo wordt je kleine ruimte inrichten kinderspel.

Een goed gevulde zetel

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel ruimte er eigenlijk verloren gaat in een zetel? Judson Beaumont alleszins wel en daarom ontwierp hij de Hollow Chair. Deze zetel, die uit 618 stukken bestaat, kan opgevuld worden met je favoriete boeken, speelgoed of zelfs houtblokken voor de open haard. Ook je huisdieren zullen zich graag op of in de stoel nestelen!

Kub – Het perfecte kotmeubel!

De Russische designer Ruetemple ontwierp het perfecte meubel voor een kot of tienerkamer. Dit meubel, dat bestaat uit 3 aparte onderdelen, zorgt ervoor dat je op ieder moment de ruimte kan indelen zoals je wilt. Een lange zetel voor een filmavondje? Nachtje door doen om te blokken? Of alles aan de kant voor een kotfeestje? Perfect mogelijk met de Kub! Onder elk van de drie onderdelen staan wieltjes waardoor je indeling van de kamer in enkele ogenblikken kan omtoveren.

Form follows function

Vorm en functie zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit design mantra heeft dan ook al vele iconische designs voortgebracht. Het Nederlandse Studio Mieke Meijer speelde met deze gedachte om Objet élevé te ontwerpen. Objet élevé is een installatie die bestaat uit drie onderdelen die samen een trap vormen. Het verbinden van twee ruimtes is echter niet de enige functie van dit knappe ontwerp. Door gebruik te maken van open frames biedt de trap ook heel wat opbergruimte en onderaan de trap werd ook een bureau geïntegreerd.

De verstopte eetkamer

Eerst was er niets. Dan was er een kast. En vervolgens was er een volledige eetruimte! Orla Reynolds ontwierp “As if from nowhere” – een boekenkast waarin vier stoelen en twee tafels verwerkt zitten – met het oog op het praktisch inrichten van kleine ruimtes. De boekenkast is opgebouwd uit 6 verschillende elementen en deze kan je stapelen zoals je wilt. In ieder van de 6 elementen is extra ruimte voorzien om één van de stoelen of tafels in te schuiven. Opgeruimd staat netjes was nog nooit zo simpel!

07/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?