Klein huis inrichten? Zo heb je ruimte genoeg!

klein huis inrichten met spiegel en een grote dezelfde vloer

Ben jij ook iemand met heel wat spullen, maar te weinig plaats om ze allemaal kwijt te kunnen? Een klein huis inrichten is inderdaad niet altijd even eenvoudig. Van plan om dan maar wat dingen weg te gooien? STOP! Probeer onze ruimtebesparende tips & kom te weten hoe je jouw kleine stulpje groter doet lijken dankzij enkele snelle ingrepen.

#1: Let there be light

Hoe meer natuurlijke lichtinval, hoe groter de ruimte lijkt. Als je een bestaand huis of appartement koopt of huurt, heb je natuurlijk niet altijd in de hand hoeveel ramen er zijn en waar die geplaatst zijn. Wat te weinig lichtinval in je appartement? Geen nood: er zijn een paar gemakkelijke trucjes om met licht te spelen! 

  • Hang een grote spiegel op. Die reflecteert het natuurlijke licht doorheen heel de kamer, waardoor de kamer meteen dubbel zo groot lijkt.
  • Gebruik zo veel mogelijk glazen (scheidings)wanden,  het natuurlijk licht dat toch aanwezig is nergens wordt tegenhouden. 
  • Schilder of behang je appartement in lichte kleuren. Die voelen ruimtelijker aan. Toch vooral fan van donkere of zelfs felle kleuren? Geen probleem, maak daar dan de accentkleur van in je accessoires. Dat is dé ideale manier om je favoriete tint toch in de kamer te integreren zonder die kleiner te doen lijken.
  • Investeer in verschillende soorten lampen: plafondverlichting, staanlamp, leeslampjes… Door de verlichting op verschillende niveaus te hangen, heb je niet alleen een speels effect, de kamer wordt optisch vergroot. 
klein appartement inrichten met accentkleuren
Grote fan van felle kleuren, maar wil je niet inboeten aan ruimte? Maak er dan een accentkleur van!

#2: Naadloze overgangen

Naast het binnenlaten van zo veel mogelijk licht, is ook het vermijden van breuken een must. Dit zijn de drie ingrepen met het grootste effect.

Vloer en muur worden 1

Als je wil vermijden dat de ruimte er kleiner uitziet dan ze werkelijk is, moet je ervoor zorgen dat muur en vloer haast naadloos in elkaar overgaan. Gebruik voor wanden en vloeren ongeveer dezelfde kleur. Zo zal de grens tussen beiden bijna helemaal vervagen.

Tip: hét materiaal dat je zowel op muren als op vloeren kunt aanbrengen? Mortex

Vloerbedekking: less is more

We geven het toe: een studio waarbij slaapkamer, keuken en woonkamer in dezelfde ruimte staan, is niet altijd even ideaal. Om de kamers toch van elkaar te onderscheiden, zou je misschien denken: laten we voor elke ruimte een andere vloer gebruiken… Geen goed idee! Daardoor zie je duidelijk het begin en einde van elke kamer met als gevolg dat jouw stulpje juist kleiner lijkt dan het werkelijk is.

Gewoon dezelfde vloer in het hele huis of appartement gebruiken, daarentegen, is wel degelijk the way to go. Hoe je dan toch voor subtiele scheidingen zorgt zonder aan comfort in te boeten? Wat dacht je van een zetel of doorzichtig rek tussen living en keuken… Ook plantjes kunnen perfect dienen als scheidingswand. Een klein huis inrichten hoeft dus zeker niet duur te zijn!

eetkamer en woonkamer gescheiden door zetel
De zetel zorgt hier voor een subtiele afscheiding tussen eetkamer en woonkamer, ook al blijft dat eigenlijk een grote ruimte.

Alles loopt op… pootjes

Veel meubilair zoals je kast, sofa of tv-meubel staat vol op de grond en bedekt dus de vloer… opnieuw een breuk in je interieur! De oplossing is gelukkig eenvoudig: koop meubels op poten of monteer er zelf pootjes onder. Zo loopt de vloer door en blijft de ruimte aanvoelen als één groot geheel.

Grijze woon- en eetkamer met zetel en kast op pootjes
Dankzij meubels op poten wordt de vloer niet onzichtbaar en lijkt de ruimte groter

#3: Klein huis inrichten = kieskeurig zijn met meubels

Investeer in multifunctionele meubels

Bijzettafel met opbergruimte voor poef
Een bijzettafel waarin je tevens kussens, magazines of zelfs een kleine poef kwijt kunt? Yes, please!

Het lijkt misschien logisch, maar het wordt vaak vergeten: ga voor multifunctionele meubels! Een zitbank die je in een bed omtovert, een poef met binnenin extra bergruimte of een tafel die je openklapt wanneer er bezoek is… Zo veel mogelijkheden! Op die manier richt je je huis enkel in met meubels die je echt nodig hebt! 

Zwevende planken en inbouwkasten

Zwarte zwevende planken met klok en afbeeldingen
Dankzij zwevende planken heb jij meer ruimte om boeken of decoratiemateriaal te stockeren zonder ruimte te verliezen.

Kasten zijn groot, robuust en nemen meestal veel plek in. Niet ideaal in een klein appartement! Hoe je toch voor wat meer opbergruimte kunt zorgen zonder te investeren in een zware boekenkast? Door zwevende planken op te hangen! Ze nemen een pak minder plaats in, leveren geen breuk in de ruimte op en zijn nog eens een meerwaarde voor je interieur ook. 

En om kledij op te bergen kies je best voor een kast op maat of een inbouwkast. Zeker als je schuine muren hebt, levert dat de grootste plaatsbesparing op.

#4: Opgeruimd staat netjes

Het is een vervelend klusje, maar wel een dat loont: opruimen! Een opgeruimde kamer ziet er niet alleen verzorgd uit, ze lijkt ook veel groter! Geen rondslingerende kleren, boeken of tassen die het zicht belemmeren. Bovendien blijft de vloer ook vrij en heb je veel meer bewegingsruimte.

Kleine tienerslaapkamer met veel rommel
Een kamer die niet opgeruimd is, staat synoniem met een benauwd gevoel.

#5: Algemene opbergtips

Om af te sluiten krijg je nog enkele algemene tips. Welke ga jij toepassen?

  • Een klein huis inrichten zonder deuren is natuurlijk onmogelijk. Probeer daar waar het kan echter wel voor een schuifdeur te kiezen. Bij een draaideur zou je kostbare plaats achter de deur verliezen door de draaicirkel. Kortom: schuifdeuren =  meer plaats voor je spullen!
  • Benut àlle ruimte: ga een keertje rond in je huis en pluis uit waar je ruimte onbenut laat: de plek onder je bed, bovenop de kasten, de vensterbank… Er zijn heel wat opberg- en decoratiemogelijkheden die je in eerste instantie misschien niet in gedachten had.
  • Laat de hoeken zo veel mogelijk open. Zet daar dus geen grote meubels zoals een robuuste kast. Door je hoeken niet te belemmeren, lijkt je appartement al snel groter.
  • Denk verticaal: werk in de hoogte in plaats van in de breedte. Zo houd je meer ruimte over.
Schoenen in verticaal rek
Werk in de hoogte in plaats van in de breedte. Als deze schoenen allemaal op de grond hadden gestaan, had je geen plek meer over gehad!

Zit je op kot en ben je dus vrij beperkt in mogelijkheden om je kleine stekje leuk in te richten? Ook dan hebben wij tips voor jou

26/12/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?