Zwarte keuken: van donkere kleur naar lichtpunt in je woning

zwarte keuken

Koel, donker & riskant? Of luxueus, stijlvol & warm? Met een zwarte keuken kan je alle kanten uit, maar loop je ook het risico de sfeer uit je woning weg te trekken. Kies je voor een zwarte keuken – we like! – dan zijn de omkadering & aankleding key. Zitten die goed, dan wordt jouw keuken het lichtpunt in je huis!

Light it up!

Een zwarte keuken staat prachtig op zichzelf, maar om er geen donkere hoek van te maken, helpen wij je graag op weg met 3 manieren om het zwart te breken en de keuken op te lichten:

Lichte, contrasterende kleuren

Kies je voor een zwarte keuken, dan heb je geluk: je mag (of moet) nog minstens 1 andere kleur kiezen om je keuken kleur te geven (pun intended ;-D). Om de keuken er te laten uitspringen én het geheel niet al te zwaar te maken, zijn lichte kleuren the way to go. Naast wit, dat het altijd goed doet in combinatie met zwart, zijn ook écru, lichtgrijs of zelfs oudroze perfect om het zwart te breken. Ga bijvoorbeeld voor een spatwand in een lichte (tegel)kleur of kies voor een contrasterend werkblad.

Ook goud & zwart zijn een winnende combinatie. Doseer echter goed, en kies voor subtiele gouden accenten, zoals kranen of handvaten, in goud. Extra luxe: check!

zwarte keuken met goud

De juiste verlichting

Daarnaast is ook de juiste verlichting essentieel om je zwarte keuken eer aan te doen. Wil je een strakke, moderne look, dan zijn led-strips ideaal. De warmte van het licht bepaal je helemaal zelf. Maar ook als je eerder landelijk woont, kan de perfecte lamp het verschil maken. Een hanglamp die het werkblad in warm licht doet baden of een paar gezellige wandlampjes doen wonderen.

sfeervol verlichte keuken
De verlichting kreeg duidelijk prioriteit in deze landelijke keuken. Foto bij clarkandcohomes.com (Pinterest).

Tip: het licht van je dampkap hoeft niet enkel functioneel te zijn. Gebruik het als zachte sfeerverlichting na het koken, zodat de keuken geen donker hol wordt.

Huiselijke accenten

Ten slotte geef je je keuken de finishing touch door er een paar huiselijke accenten aan toe te voegen en het koele, harde kantje van het zwart te verzachten. En je hoeft je portemonnee daar heus niet te ver voor open te trekken. Een grote fruitschaal, een dosis kaarsen & een paar plantjes of een bos bloemen zijn al voldoende. Echt huiselijk wordt het wanneer je begint te koken natuurlijk…

huiselijke keuken
Plantjes, kruiden & potjes maken deze keuken extra gezellig. Foto bij joliplace.com (Pinterest).

Wil je helemaal mee zijn met de trends? Kleed je keuken dan aan met een bos droogbloemen. Hip, maar zacht tegelijkertijd!

Laat je inspireren door onze favoriete zwarte keukens

09/02/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?