Water besparen in de keuken: tips van de experts

Water besparen in de keuken

In de keuken verbruik je heel wat water. Je doet er de afwas, zet grote potten water op om aardappelen of pasta te koken, en geeft je fornuis regelmatig een welverdiend sopje. Door wat zuiniger om te springen met kraantjeswater, bespaar je niet alleen aanzienlijk op je waterrekening, maar draag je ook je steentje bij tot een ecologische en milieuvriendelijke samenleving. Water besparen in de keuken is dus een win-winsituatie. Maar hoe doe je het?

Draai de knop om

Water besparen in de keukenBesparen begint bij jezelf, en bij je huisgenoten. Het is een kwestie van de knop om te draaien en een eco-houding aan te nemen die na verloop van tijd een gewoonte wordt. Dit betekent bijvoorbeeld:

  • de kraan niet nodeloos laten lopen
  • een deksel op je kookpotten zetten, zodat er minder water verdampt
  • als je moet wachten op warm water, het koud water opvangen om later de planten mee te gieten of een kop thee te zetten
  • je groenten in een teiltje wassen, in de plaats van onder een stromende kraan

Water besparen in de keuken: de kraan is cruciaal

Naast je huisgenoten en jezelf, speelt je keukenkraan een hoofdrol in het waterbesparingsplan. Dankzij zelfsluitende kranen kun je op voorhand instellen hoeveel water je in een beurt geleverd krijgt. Zo kun je tot wel 33 procent water besparen. Elektronische of automatische kranen detecteren dan weer beweging: zodra je je handen er niet meer voor houdt, stroomt er geen water meer uit. Een leuke extra: het geeft niet als je handen onder de tomatensaus hangen, want je hoeft de kraan niet aan te raken.

Tot slot is het belangrijk om je kraan goed te onderhouden. We hebben bijvoorbeeld allemaal de neiging om onze kop in het zand te steken wanneer we een kraan zien lekken. ‘Die paar druppeltjes zullen het verschil toch niet maken?’ Toch wel! Al vallen er maar vijf druppels per minuut, het water dat je verspilt door een lekkende kraan kan al snel oplopen tot 1000 liter per jaar. Eeuwige zonde. Maak dus snel werk van die herstelling.

 

20/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?