Waarop moet je letten bij het renoveren van je keuken?

Droom je de laatste tijd steeds vaker van een nieuwe keuken? Dan is het tijd om je oude keuken uit te breken en voor een nieuw model te gaan. Hou tijdens het renoveren of de verbouwingswerken wel rekening met enkele praktische punten.

Leg elders een kleine voorraad aan

Een keuken renoveren in een bestaande woning is niet altijd een gemakkelijke klus. Zo moet je met heel wat factoren rekening houden. Om te beginnen moet je de bestaande keuken eerst uitbreken. Let er dan op dat je tijdens de overbruggingsperiode tussen je oude en nieuwe keuken voldoende materiaal achter de hand houdt om elders in je huis voedsel te kunnen stockeren. Het plaatsen van een nieuwe keuken is immers niet in een handomdraai geregeld.

Uitbreken van muren en vervangen van leidingen


Tenzij je voor hetzelfde model gaat, moet je er rekening mee houden dat de afmetingen van je nieuwe keuken niet overeenstemmen met die van je oude keuken. Hou hier bij de keuze van de inrichting dus zeker rekening mee. Mogelijk zal je een binnenmuur, een deur of zelfs een raam moeten uitbreken.

Let op de waterleidingen die door je keuken lopen. Als sommige keukenonderdelen een heel nieuwe plaats krijgen, zal je de waterleiding moeten doortrekken of juist inkorten. Heb je een oudere woning? Dan zal je de elektriciteitsleidingen eventueel moeten vernieuwen.

Tip: Vereisen de verbouwingswerken dat je nieuwe ramen of deuren plaatst? Dan kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een renovatie- of isolatiepremie van de Vlaamse overheid of de netbeheerder.

Kies de juiste look met bijhorende inrichting

Begin niet met renovatiewerken aan de vloer, de muren en de leidingen voor je goed weet welke stijl en keukeninrichting je precies wenst. Moderne keukens hebben bijvoorbeeld meer open ruimte dan klassieke keukens. In landelijke keukens worden traditionele en moderne elementen gecombineerd. Typerend is ook de aanwezigheid van natuurlijke materialen zoals massief hout en natuursteen, en landelijke ornamenten zoals een vrijstaand fornuis, een kookeiland of een grote stenen spoelbak.

Denk aan de toekomstige btw-stijging op renovatiewerken

Vanaf januari 2016 stijgt de btw op renovatiewerken voor huizen tussen 5 en 10 jaar oud naar 21%. Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt dan nog alleen voor woningen ouder dan 10 jaar. Start daarom zeker nog dit jaar met de uitvoering van je eventuele renovatieplannen als je woning jonger is dan tien jaar.

25/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?