Tips bij het aanschaffen van een nieuwe keuken

Een nieuwe keuken aanschaffen doe je meestal niet meer dan twee keer in je leven. De aanschaf ervan vraagt al gauw een aardig budget. Maar voor je de uitgebreide keukenzaken bezoekt, dien je een keukenplan op te stellen.

Bepaal voor jezelf wat je goed en slecht vindt aan de huidige keuken. Wil je er een spoelbak bij? Of verkies je misschien een werkblad dat wat hoger staat?

Let op ergonomie

Wanneer je een keukenplan opstelt, let dan zeker op de ergonomie, m.a.w. zorg ervoor dat je keuken is aangepast aan jouw manier van leven.

Zo moet je ervoor zorgen dat je spoelbak en fornuis dicht tegen elkaar geplaatst worden. Misschien heb je al gehoord van de driehoeksstrategie? Dit impliceert dat de 3 belangrijkste punten in de keuken de werkruimte zijn, de spoelbak(ken) en het fornuis.

Zorg er ook voor dat het werkblad op de juiste hoogte geïnstalleerd worden. Indien dat niet het geval is, zal je je onnodig moeten uitrekken.

Let er ook op dat je voldoende bergruimte hebt in je nieuwe keuken. Zo dienen onder het werkblad ladenkasten de voorkeur te krijgen. Zo zal je je minder moeten bukken. Probeer ook zoveel mogelijk geruisloze keukenladen te installeren.

Keukenkastjes zijn doorgaans tussen 58 en 60 centimeter diep en 70 centimeter hoog. Apparaten die kunnen ingebouwd worden (zoals de vaatwasser, microgolfoven en koelkast) zijn meestal 60 centimeter breed. Natuurlijk kan je ook een keuken op maat laten maken: zo kan je je keukenkastjes een afwijkende diepte geven.

Werkbladen

Het staat voor zich dat het keukenwerkblad aansluit bij de stijl die je keuken uitstraalt. Maar het ene werkblad is het andere niet. Er zijn verschillende soorten materialen, vormen en dikten.

Eik en teak hebben bijvoorbeeld een warme uitstraling. Met een speciale lak of kan deze perfect beschermd worden tegen vuil. Werkbladen in kunststof kan je terugvinden in zowat de meeste keukens en zijn erg makkelijk in onderhoud. Het grote voordeel van stenen werkbladen, zoals marmer, beton, lavasteen enz, is dat ze krasbestendig zijn en goed tegen de hitte kunnen. Net als kunststof werkbladen zijn ze eenvoudig te onderhouden. Let bij de aankoop zeker ook op de hardheid van het steen.

Werkbladen in inox zijn op hun beurt erg praktisch, maar anderzijds krasgevoelig.

Antisliplaag

Overweeg een antisliplaag voor je nieuwe keukenvloer. Wie graag kookt, zal al regelmatig wat morsen…

Verlichting

Wanneer je een open keuken hebt,  is een variatie in keukenverlichting zeker gewenst. Zo kan je bij het koken voor flink wat wattage kiezen, en voor sfeerverlichting ’s avonds, met inbouwpots, halogeen of led-verlichting.

Wees hygiënisch

Gebruik maken van een vaatwasser is doorgaans hygiënischer dan met de hand af te wassen. De reden hiervoor is dat een vaatwas met een hogere temperatuur werkt. Je hebt ook geen vaatdoek meer nodig, waar ongetwijfeld veel bacteriën inzitten.

Vergeet je kinderen niet

Zorg ook voor een kindvriendelijke inrichting van je keuken. Breng kinderveilige sloten aan, vooral op laden waar gevaarlijke producten inzitten, zoals  chemicaliën, messen… Tot slot is een branddeken in de keuken geen overbodige luxe.

01/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?