Praktische spoeltafels voor elke keukeninrichting

De spoeltafel in je keuken moet niet alleen gebruiksvriendelijk zijn, maar ook makkelijk in onderhoud. Daarnaast is de look ook van groot belang. Maar welke spoelbak is geschikt voor jouw keuken? Enkele punten om rekening mee te houden bij je keuze.

Materiaalkeuze

Welke spoelbak je kiest, is afhankelijk van jouw specifieke voorkeuren. Er bestaan verschillende materialen voor spoeltafels. Inox en keramiek zijn de meest voorkomende. Beide hebben zowel voor- als nadelen. Zo is inox of roestvrij staal makkelijk te combineren met andere materialen, zoals composiet of natuursteen. Daarnaast is het hitte- en corrosiebestendig, onderhoudsvriendelijk en zeer hygiënisch.

Keramische spoeltafels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor ze moeiteloos in te passen zijn in elk interieur. Daarnaast is een keramische spoeltafel schok- en krasbestendig en makkelijk in onderhoud. Hou er wel rekening mee dat er scheuren kunnen ontstaan, als je onvoorzichtig met dit materiaal omspringt.

Verschillende soorten spoeltafels

Spoeltafels kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden: opbouw, inbouw of onderbouw.

Opbouw

Dit is de eenvoudigste manier, maar wel verouderd. De spoeltafel wordt bovenop een keukenkast met dezelfde afmetingen als de spoeltafel geplaatst. De rand van de spoeltafel rust op de kast en blijft altijd zichtbaar. Het water dat naast de spoeltafel terecht komt kan niet via het werkblad in de spoelbak worden geveegd maar loopt langs de kast naar beneden.

Spoeltafel  Opbouw_Keramiek_SUBWAY_Villeroy Boch

Opbouw: Villeroy & Boch Subway

Het verschil tussen inbouw en vlakbouw

Inbouwspoelbakken zijn heel populair. Ze worden van bovenaf in een daartoe voorziene uitsparing geplaatst waardoor de rand op het werkblad komt te liggen. Vlakbouw is een elegante variant hiervan. De rand van de spoeltafel zit verzonken in het werkblad waardoor er een vlakke afwerking te zien is. Het werkvlak is als uit één stuk waardoor vuilvorming geen schijn van kans krijgt.

Spoeltafel Franke lavello onda_ 002

Inbouw: Franke Lavello Onda

Spoeltafel  Vlakbouw_Inox_Mythos_Franke

Vlakbouw: Franke Mythos

Onderbouw

Deze spoelbak wordt aan de onderzijde van een in het werkblad gemaakte uitsparing gemonteerd. Op deze manier verdwijnt de verhoging ten opzichte van het oppervlak en ervaar je een groter comfort.

Spoeltafel Onderbouw_Keramiek_Cisterna_Villeroy Boch

Onderbouw: Villeroy & Boch Cisterna

 

29/01/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?