Een open, halfopen of gesloten keuken?

Open keuken appartement

De keuken wint steeds meer terrein in huis. Kookprogramma’s vliegen ons om de oren en het functionele aspect van koken krijgt een meer sociaal karakter. In een open keuken maken de kinderen hun huiswerk aan de keukentafel en het aperitief wordt verplaatst naar de keuken terwijl jij het voorgerecht afwerkt. Toch zijn er ook heel wat voorstanders van een gesloten keuken. We zetten alle opties eens op een rij.

Gesloten keuken

De meest traditionele keukeninrichting is de gesloten keuken. Hou je graag alles gescheiden en kun je er niet tegen als mensen op je vingers kijken, dan is een gesloten keuken zeker iets voor jou. Je kunt lawaai of rommel maken zoveel je maar wilt, in de eetruimte zullen ze daar niets van merken. Bovendien blijft de eetkamer ook gespaard van etensgeuren.

Open keuken

Verkies je een open gevoel doorheen je woning? Integreer dan de keuken in je leefruimte. Zo kun je tijdens het koken mee televisie kijken, de kinderen in het oog houden of gezellig aperitieven. Een open keuken staat garant voor gezellig samenzijn. Je hoeft nooit iets van de pret te missen. Het open aspect heeft echter ook zijn nadelen. Etensgeuren en geluidshinder van potten en pannen verspreiden zich makkelijk over heel de woonkamer.

Keuken met open plan

Halfopen keuken

Wie de voordelen en nadelen afweegt tegen elkaar, komt al snel tot de conclusie dat een halfopen keuken het beste van twee werelden combineert. De keuken maakt namelijk nog altijd deel uit van de leefruimte, maar is gedeeltelijk afgeschermd door een wand of een toog. Zo kun je in alle privacy kokerellen, terwijl je je gasten nog altijd hoort en gerust even je hoofd om het hoekje kunt steken om in te pikken op het gesprek.

Een keuken voor jou

De inrichting van je keuken is dus duidelijk een persoonlijke keuze. Welke indeling heeft je voorkeur? En is je woning daarop voorzien? Laat je voor je spoeltafels en keukenkranen alvast informeren door specialisten in de Facq-showrooms en installeer de keuken van je dromen.

 

17/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?