Nieuwe keuken, nieuwe spoelbak: 3 dilemma’s, tal van tips

eenvoudige spoelbak keuken

Spoelbak, gootsteen, wasbak… of zelfs pompsteen, pompbak of watersteen. Iedereen heeft er een eigen woord voor, en ook iedereen heeft een spoelbak in de keuken. Onmisbaar element, ontelbare opties. Wij schotelen je 3 dilemma’s voor, inclusief tal van tips voor de ideale gootsteen voor jouw keuken!

Dilemma 1: enkel- of dubbelspel?

First things first: wil je een enkele spoelbak, een dubbel exemplaar of – waarom ook niet – anderhalve? Bij deze keuze houd je het best rekening met 3 factoren: de beschikbare ruimte, de aan- of afwezigheid van een afwasmachine én je kooktalent (of op z’n minst liefde voor koken).

enkele wasbak

Enkel

Een enkele spoelbak in je keuken is de ideale oplossing wanneer je weinig ruimte hebt, maar wel een afwasmachine. Kook je graag en veel? Dan is een enkel exemplaar vaak net te weinig.

anderhalve wasbak

Anderhalf

Met anderhalf bedoelen we een grote spoelbak in combinatie met een kleine variant. Een prima optie voor een standaard keuken, al dan niet met afwasmachine.

dubbele gootsteen

Dubbel

Een dubbele wasbak heeft – als er voldoende ruimte is – alleen maar voordelen. Zowel voor hobbykoks als fervente afwassers is het the way to go! Bye bye onhandige situaties en overvol aanrecht!

Wist je dat… de kleine spoelbak oorspronkelijk bedoeld waas om bijvoorbeeld groenten te laten uitlekken & te spoelen?

Dilemma 2: erop of eronder?

Een tweede knoop die je moet doorhakken is die van de bevestiging van de spoelbak. Zo bestaan er opbouw-, inbouw- en onderbouwbakken, elk met – uiteraard- hun pro’s & contra’s.

Opbouw

Een opbouwspoelbak staat niet letterlijk óp het aanrecht, maar de rand steekt er wel bovenuit. De meest eenvoudige manier van bevestigen, maar niet altijd even handig wanneer je het aanrecht wil schoonmaken.

inbouw spoelbak

Inbouw

Inbouw spoeltafels zijn erg populair. Bij deze variant verzinkt de bak in het werkblad en komt de rand op dezelfde lijn terecht. Makkelijk in onderhoud & esthetisch ook net dat tikkeltje beter.

onderbouw spoelbak

Onderbouw

Onderbouw spoelbakken zijn de Ferrari’s onder de wastafels. Ze worden immers volledig onder het werkblad geplaatst, vaak in hetzelfde materiaal, waardoor ze nog onderhoudsvriendelijker zijn en een streling voor het oog.

Dilemma 3: links of rechts?

Ten slotte rest je nog 1 dilemma: de plaats van de spoelbak in de keuken.

Links of rechts? Op het kookeiland of aan de muur? Meteen naast het kookvuur of een eindje ervandaan? Het antwoord op deze vraag moeten we je schuldig blijven. Dat is immers erg persoonlijk. Vraag het best raad aan je keukenbouwer of laat je inspireren en adviseren door je omgeving en hun ervaringen.

15/05/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?