Een nieuwe keuken kopen – keukentoestellen kiezen

In een eerste deel gaf binnenhuisarchitect en keukenspecialist Jurgen Vyncke ons al enkele tips voor het kiezen van een goede keukenzaak als je een keuken wilt kopen. In dit tweede deel belicht hij de keuze van de keukentoestellen.

Naast je keukenmeubelen zijn de keukentoestellen allicht één van de belangrijkste en meteen ook één van de duurste onderdelen van je keuken. Je moet dan ook voldoende aandacht besteden aan de keukentoestellen en daar helpen willen we je samen met Vyncke Jurgen een handje bij helpen.

Kiezen van keukentoestellen.

Er zijn heel wat merken waaruit je kan kiezen. Bij toestellen moet je geluk hebben. Ook al ga je voor de ‘klassiekers’ zoals een Miele of Whirlpool, ieder toestel kan kapot gaan. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van je keukentoestellen naar verschillende elementen te kijken en op basis daarvan je keuze te maken.

Waar op letten bij het kiezen van keukentoestellen?

Garantie is heel belangrijk en noodzakelijk. De verplichte fabrieksgarantie is twee jaar. Vele merken bieden eventueel met een meerprijs een langere garantietermijn aan, maar er zijn merken die dit ook standaard aan de klant toekennen.

  • SMEG = 5 jaar garantie bij aankoop van minimum 4 toestellen
  • ATAG = 8 jaar garantie bij aankoop van minimum 5 toestellen
  • BAUKNECHT = 5 jaar garantie bij aankoop van minimum 4 toestellen.

Oven en microgolfoven kiezen

Inhoud van microgolf en oven is ook heel belangrijk. Wat maak je klaar in de oven? Ook bij de microgolfoven is de diameter van het draaiplateau bij heel wat merken verschillend.

Kookplaat kiezen

Je kan zowel elektrisch koken als koken met gas. Bij elektrische kookplaten heb je twee verschillende soorten.

  • Vitrokeramisch: langere tijdsduur om te koken, dus meer verbruik)
  • Inductie: gaat snel, veilig, wel aangepaste kookpannen die elektromagnetisch zijn: test uw potten met een magneet, als het blijft hangen zijn ze inductie klaar).

Je kan ook kiezen om op gas te koken wat vele voordelen heeft – zo is koken op gas veelal goedkoper – maar dit is een persoonlijke keuze.

Dampkap kiezen

Bekijk goed de grote van de ruimte. Bij open keukens is het toch aan te raden een goed debiet van ongeveer 850m³ /u te hebben. Neem ook uw dampkap groter dan uw kookplaat. Een aan te raden merk voor dampkappen is NOVY.

Koelkast en diepvries kiezen

In dit geval is het van groot belang een A++ te nemen, de rest is pure keuze wat je echt verlangt. Zo kan je voor een ‘Europees’ model gaan of een Amerikaanse koelkast uitgerust met verschillende snufjes zoals een dispenser voor ijsblokjes. De technologie staat gelukkig voor ons niet stil en sinds kort kan je zelfs kiezen voor een A+++ koelkast van Siemens.

Vaatwasser kiezen

Bij vaatwassers is het verbruik van water uiteenlopend. Meestal is het verbruik ongeveer 12 liter. Kijk ook wat je belangrijk vindt, want een groot menu met verschillende programma’s is niet nodig omdat de meeste mensen altijd hetzelfde programma gebruiken.

Er zijn nu ook meerdere merken, zoals bijvoorbeeld Smeg, met een besteklade. Miele had jarenlang het patent hiervoor in handen maar nu mogen ook andere merken een besteklade verwerken in hun vaatwasser.

Bij je vaatwasser komt het er dus op neer of de inhoud toereikend is en hoeveel water het apparaat verbruikt. In veel gevallen zal je meerdere keukentoestellen tegelijk kopen en heb je dus al gekozen voor een bepaald merk.

Kijk vooral wat heel belangrijk is in jou keuken en wat je dus echt nodig hebt. Keukentoestellen kosten veel geld en iets kopen om niet te gebruiken is pure verspilling.

Hebt u nog vragen in verband met de keuze van nieuwe keukentoestellen of het ontwerpen van uw nieuwe keuken? Neem dan contact met ons op of rechtstreeks met binnenhuisarchitect Vyncke Jurgen!

02/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?