Kruidenplanten: dé ideale kamerplant voor je keuken

drie kruidensoorten in witte bloempot op vensterbank, grijze gieter erbij

Je woonkamer heb je vast prachtig gedecoreerd met enkele leuke kamerplanten. Maar hoe breng je ook wat meer kleur in je keuken? Kruidenplanten to the rescue! Niet alleen fleuren ze je interieur op, maar je maakt er evenzeer de lekkerste gerechten mee. Met deze tips tover je jouw keuken om tot een waar kruidenplantenparadijs!

Kruidenplanten etaleren doe je zo!

Omdat kruidenplanten over het algemeen iets kleiner zijn dan de meeste kamerplanten, kunnen ze al snel verloren gaan in de ruimte. Met de juiste ingrepen laat je echter ook kruiden tot hun recht komen in jouw keuken:

  1. Kies de leukste bloempotten. Door voor al je kruidenplanten dezelfde bloempot te kiezen, vormen al je plantjes samen een mooi geheel. Ideaal als je van een strak design houdt! Of ga net de speelse kant op door potten te kopen in verschillende groottes, vormen en kleuren. Een rode bolvorm naast een groene kubus: wedden dat je keuken in één klap een stuk interessanter oogt?!
  2. Spring creatief om met labels. Gebruik stickers of schrijf de kruidennaam rechtstreeks op de bloempot. Op de achterkant van de labels kun je als geheugensteuntje een lijstje maken met gerechten waar je dat kruid voor gebruikt.
  3. En tot slot is er nog de plek waar je je keukenkruiden wilt zetten. Heb je ze graag allemaal op één plaats voor een eigen minikruidentuintje binnenshuis? Een plaatsje dichtbij het raam is dan het meest geschikt, zodat de plantjes optimaal van het zonlicht kunnen profiteren. Of voorzie desnoods een apart plaatsje op je aanrecht. Of heb je ze liever verspreid over heel de keuken? Je favoriete kruid vlak naast het vuur, een paar plantjes aan het raam, nog eentje bovenop de ijskast… Zo wordt je keuken een oase van groen!
Vier kruidenplantjes, elk in een andere soort bloempot
Durf te variëren met de grootte en kleur van je bloempotten en je bekomt meteen een speels effect!

Het oog wil ook wat

Naast een streling voor het oog, zijn kruidenplanten ook een streling voor de smaakpapillen. Want geef toe: er gaat toch niets boven je eigen verse kruiden?! Ze tillen je gerechtjes meteen naar een hoger niveau. Maar het oog wilt natuurlijk ook wat. Graag wat meer kleur en bloemetjes in huis? Kies dan voor bieslook, salie of oregano: die krijgen paarse bloemetjes! Maar ook dille brengt met zijn gele bloemen wat kleur in huis. Liever meer groen? Tijm, basilicum en munt hebben prachtige bladeren.

Het voordeel van kruiden binnenshuis te zetten? Ze zijn meteen binnen handbereik! Zo hoef jij niet door weer en wind naar buiten, kookpotten achterlatend, om een lekker gerechtje op tafel te toveren.

Kruidenplanten in schatkistje als originele bloempot
Kruidenplantjes: een streling voor het oog én de smaakpapillen!

Kruidenplanten verzorgen moeilijk? Nee!

Vier kruidenplanten in zwarte bloempot met wit label
Dankzij de labels weet jij perfect welk keukenkruid in welke pot groeit!

Je hebt het vast ook al meegemaakt: je koopt vol goede moed een heerlijk geurende basilicumplant in de supermarkt, maar ontdekt niet veel later dat zijn dagen al geteld zijn. De blaadjes zijn slap, de kleur wordt bruin… Daarom is een goede verzorging van groot belang. Voor alle kruidenplanten geldt eerst en vooral: zorg een bloempot met een gaatje onderaan. Zo vloeit het water gemakkelijk weg: hoewel keukenkruiden water nodig hebben, willen ze uiteraard niet verdrinken. Vergeet zeker niet om een schaaltje onder de bloempot te zetten, zodat de ondergrond niet beschadigd geraakt. De rest van de verzorging hangt af van kruidenplant tot kruidenplant:

ZonGrondWater
BasilicumZonnige plekVruchtbaarDagelijks
BieslookLichte schaduwGoed doorlatendDagelijks tot
om de twee dagen
KorianderZonnige plekKalkhoudend en humusrijkPaar keer per week
MuntZonnig of
lichte schaduw
Vochtig, goed doorlatendDagelijks tot
om de twee dagen
OreganoZonnigVoedzaam en kalkrijkZomer: paar keer
per week
Winter: nooit
PeterselieLichte schaduwRijk, vochtigWekelijks
RozemarijnZonnig of
lichte schaduw
Droog, goed doorlatendMaandelijks
TijmZonnigGoed doorlatendPaar keer per week

Wist je dat… je verse kruiden tot een half jaar kunt invriezen zonder dat ze smaak verliezen? Het teveel aan kruiden is dus niet verloren!

Kamerplanten in de keuken is dus zeker leuk, zéker als het kruidenplanten zijn. Ze fleuren het interieur op, rieken goed en maken je gerechtjes extra lekker. En jij, heb jij al een eigen kruidentuintje in huis?

09/01/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?