Je koelkast organiseren in 1-2-3! Bye bye schimmel, hello overzicht!

koelkast organiseren

Vergeten restjes die je na 3 weken achterin de koelkast terugvindt, een pot mayonaise die op de grond valt wanneer je de mosterd wil nemen… Het zijn koelkast-classics die we allemaal kennen, maar die ook ons humeur kunnen verpesten. Tijd om je koelkast te organiseren dus! Na het lezen van deze tips wil je nooit meer terug, weet je altijd wat je in huis hebt & zijn beschimmelde etenswaren verleden tijd!

Je koelkast organiseren doe je zo

Alles op zijn plaats

Je koelkast organiseren moet je vooral doen op de manier die voor jou handig is. Niet iedereen heeft immers dezelfde producten in huis. Deze basics vragen wel om een specifieke plaats in de koelkast:

  • Groente & fruit. Groente & fruit bewaar je het best in de groente- en fruitlades onderaan, en als het kan gescheiden van elkaar. Je hoeft echter niet alle groente & fruit in de ijskast te bewaren. Avocado’s, bananen & aardappelen bewaar je beter buiten de koelkast.
  • Vlees & vis. Rauwe producten zoals vlees & vis horen thuis onderaan in de koelkast. Daar is de temperatuur het laagst en is er minder risico op bederven.
  • Zuivel. Zuivel moet goed koel staan, maar kan iets hogere temperaturen verdragen dan vlees of vis. In de deur of hoger in de ijskast zijn ideale plaatsen voor kaas, eieren of yoghurt.

Grootmoeders tip: Bewaar eieren altijd met de punt naar beneden. Zo blijft de dooier het best op zijn plaats & blijft het ei langer vers.

Weetjes, tips & handige trucjes

Als de basis goed zit, ben je al een heel eind op weg. Deze tips, weetjes en trucjes maken het jou nog net iets makkelijker & je koelkast nog net dat tikkeltje netter:

  • Laat restjes altijd goed afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Zo voorkom je dat rauwe producten opwarmen & sneller bederven.
  • Koop zoveel mogelijk producten in bulk. Dat is niet alleen duurzaam, maar zorgt ook voor meer orde en overzicht in je koelkast.
  • Doe bij het inladen van de boodschappen de moeite om nieuwe producten achter oude te zetten. Zo voorkom je dat je te veel moet weggooien.
perfect georganiseerde koelkast
Geef toe, wie droomt er niet van zo’n koelkast? Foto bij butteredsidedupblog.com (Pinterest).
  • Soort zoekt soort. Bewaar gelijkaardige voedingswaren bij elkaar om het jezelf makkelijk te maken. Mayonaise & mosterd horen samen, net als boter & eieren.
  • Sluit/dek alles zo goed mogelijk af. Het best gebruik je plastieken of glazen bewaardozen of potjes, al doet een velletje plastic folie ook prima zijn werk voor een tijdje.
  • Verbouw je koelkast indien nodig. Staan er in jouw ijskast altijd veel flessen? Verhoog dan de planken zodat ze allemaal een plaatsje krijgen.

Grootmoeders tip: Heeft jouw koelkast ook wel eens last van een geurtje? Witte boterhammen to the rescue! Leg een paar sneetjes wit brood verspreid over de koelkast en laat ze een tijdje liggen. De boterhammen nemen de geur op & weg is de geur!

voorbeeld koelkast organiseren
Netjes, overzichtelijk & clean! Foto bij wordtoyourmotherblog.com (Pinterest).
02/01/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?