Keukenrenovatie: alle kosten in kaart gebracht

keukenrenovatie

Loshangende keukenkastjes, een oud kookvuur of gewoon een gedateerde look… Als je volgende elementen herkent, is het stilaan tijd voor keukenrenovatie! Maar wat kost je dat? Van keukenkastjes overschilderen tot een totaalrenovatie met alles erop en eraan: wij zetten de kosten even op een rijtje.

Makkelijk en goedkoop: een nieuw likje verf

Keukenkast wordt bruin geschilderd met kwast
Een likje verf kan wonderen doen voor jouw keuken (en portemonnee)!

Zijn je keukenkasten en aanrecht nog in goede staat, maar ben je je keuken gewoonweg beu gezien? Je keukenfronten schilderen betekent vaak al een wereld van verschil! Geef die oude, bruine keuken in 1-2-3 een moderne witte look. Zo lijkt het alsof je een uitgebreide keukenrenovatie achter de rug hebt, terwijl je alleen maar wat hebt geschilderd.

Vrees je dat jouw kastjes niet overschilderbaar zijn? Niet nodig, mits een goede voorbereiding is zowat elke ondergrond geschikt! En ook de kosten vallen goed mee: de handige doe-het-zelver betaalt alleen de materiaalkosten. Die hangen uiteraard af van de gekozen verfsoort en zitten tussen €10 en €50 per liter. Toch liever zeker zijn van een feilloos resultaat? Dan schakel je toch gewoon een professionele schilder in voor de schilderwerken! Wat dat kost? Reken tussen €20-€80 per keukenfront, €70-€90 voor een hoekkast en €15-€25 voor de plinten.

De tussenoplossing: vervang de keukenfronten

Zijn je kasten en aanrecht echt wel aan vervanging toe? Dan is het vooral het materiaal dat het uiteindelijke prijskaartje bepaalt:

  • De basis van de meeste keukenkastjes is een spaanplaat of MDF. Beide materialen kunnen ongeveer op dezelfde manieren afgewerkt worden:
    • Melamine en laminaat zijn de goedkoopste optie en zijn onderling vergelijkbaar qua prijs. Van de twee is melamine budgetvriendelijker, maar wel minder slijtvast. Het wordt daarom vooral gebruikt voor de binnenkant van kasten. Voor de buitenkant kies je beter laminaat: dat is krasbestendig en gemakkelijk in onderhoud. En je kunt er meerdere kanten mee uit: van een stenen tot een massief houten look… Jij kiest!
    • Folie. Kies je voor folie, dan ben je iets meer geld kwijt dan met laminaat of melamine. Folie geeft je keuken een prachtige gelakte uitstraling, zonder dat je dezelfde hogere prijs moet betalen. Folie is eveneens onderhoudsvriendelijk en kan goed tegen stoten. Ga wel enkel voor folie van hoge kwaliteit, anders zal die snel loskomen.
    • Matglans, satijnglans of hoogglans afwerking (oplopend in prijs). Dat soort afwerking is misschien iets duurder, maar is dan ook enorm veelzijdig. Van mooi vlak tot het meest unieke patroon, het is jouw beslissing! Let wel: keukenfronten met een lakken afwerking zijn niet erg bestand tegen krassen of stootvast: op tijd en stond opnieuw schuren en lakken is dus zeker aangeraden.
  • Gehard glas. Liever geen houten look? Ga voor eigentijds en kies voor glazen kastjes. Twijfel je of gehard glas wel sterk genoeg is? Geen nood, dit soort veiligheidsglas is stoot- en krasbestendig! Qua prijs situeert het zich tussen MDF/spaanplaat en massief hout.
  • Massief hout blijft de absolute topper onder de keukenmaterialen! Misschien wel een hoger prijskaartje, maar je krijgt er ook enorm veel voor terug: vlekken zijn niet snel zichtbaar, het gaat lang mee en kan op maat gemaakt worden. Graag de uitstraling van massief hout, maar heb je niet het budget? Kies dan voor fineer: het verschil in uitstraling is amper merkbaar, het verschil in prijs wél.

Pak het grondig aan: totale keukenrenovatie

Man schuurt keukenblad op

Zijn zowel de vloer, het werkblad, de apparatuur en de keukenkasten aan vervanging toe? Dan dringt een grondige keukenrenovatie zich op. Maar wat kost je dat? Een nieuw keukentoestel plaatsen vraagt al snel een budget van €500 per stuk. Voor een nieuwe vloer mag je dan weer op €50/m2 rekenen. En het gehele keukenproject? Dat kost je tussen 3.000 en 15.000 euro, naargelang materialen en toestellen. Keukenrenovatie is dus best prijzig, maar je krijgt er wel een prachtige nieuwe kookruimte voor in de plaats.

10/01/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?