Je koelkast inrichten: deed jij het altijd al fout?

Je koelkast inrichten: deed jij het altijd al fout?
Als je samenleeft met een pietje precies, dan weet je vast dat er meer manieren zijn om de vaatwasser verkeerd in te laden dan om te falen op het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Ook bij het inladen van je kleerkast zijn er tal van do’s en don’ts. Maar wist je dat de koelkast inrichten net zo goed een exacte wetenschap is, waarbij voedsel bewaren niét neerkomt op: ‘Ik gooi dit pak kaas even tussen de tomaten en die fles rosé, want ik zie niet meteen een ander gaatje’? Lees hier waarom die vakjes voor eieren in de deur echt waanzin zijn!

De indeling van je koelkast: best belangrijk

koelkast inrichten binnenkant Voor de meeste mensen is de ijskast één geheel: je dumpt er je etenswaar, en klaar. Maar dat klopt niet helemaal. Een koelkast bevat namelijk verschillende compartimenten (die wel degelijk hun nut hebben) én verschillende temperatuurzones. Als je voedsel op de verkeerde plek legt, kun je de houdbaarheidsdatum ongewild flink verkorten. Een eyeopener om mee te beginnen: hoewel voor je diepvriezer de gouden regel geldt ‘hoe voller hoe beter’, is propvol zeker niet de beste optie voor je ijskast! Wel integendeel: hoe meer je erin stopt, hoe minder koude lucht er kan circuleren.

Groenten bij groenten, fruit bij fruit

De kans is groot dat je de schuiven van je koelkast gebruikt om groenten en fruit te bewaren. Goed idee, want de afgesloten bakken garanderen een koel en vochtig klimaat waardoor je veggies lang meegaan. Maar dit betekent niet dat je goed bezig bent als de paprika’s bij de peren steken … Groeten en fruit horen namelijk niet bij elkaar – en dat is geen autistisch trekje. Vele soorten fruit (zoals perziken, pruimen, peren en appels) geven namelijk ethyleen af, een stof die hen helpt rijpen. Ethyleen zorgt er echter ook voor dat het rijpingsproces van andere groenten versnelt, waardoor ze al vlug geel en slap worden.

Op de bovenste plank

De meest constante temperatuur vind je op de bovenste schabben van je koelkast. Daarom zijn die de perfecte plaats om voedsel te bewaren dat je niet meer moet bereiden, zoals kliekjes, beleg, kleine snacks en opwarmmaaltijden. De onderste schabben zijn dan weer het koudst. Eieren, zuivelproducten, rauw vlees en zeevruchten zijn hier het meest in hun sas. Let op: rauw vlees kan al eens bacteriën bevatten, en die wil je natuurlijk liever niet zien emigreren naar de hele ijskast. Reserveer daarom altijd dezelfde plek voor rauw vlees, dat je ook nog eens op een extra bord legt voor de veiligheid. koelkast inrichten keuken

Dat doet de deur dicht…

Hoewel de deur van de ijskast uitnodigt om eieren en een fles melk in te bewaren, is deze plek eigenlijk voorbehouden voor voedsel dat niet makkelijk bederft. De deur is namelijk het minste koele deel van de ijskast, dat dan ook nog eens heel wat temperatuurschommelingen moet doorstaan. Je houdt deze plek dus beter voor sauzen, drank en andere kranige kost.