10 creatieve manieren om je oude keuken een moderne look te geven

Is jouw keuken een opknapper van decennia geleden? Hebben je aanrecht uit laminaat en linoleum vloer betere dagen gekend? Dan is het tijd om je keuken te moderniseren!

Van oude tot moderne keuken

Er zijn massa’s nieuwe ideeën op de markt, van creatieve toepassingen van kleuren, moderne apparatuur tot innovatieve materialen, om jouw keuken terug een moderne look te geven. Ben je uitgekeken op je oude keuken? Gebruik dan deze 10 creatieve manieren om je oude en saaie keuken een nieuwe, moderne en uitnodigende look te geven!

Een moderne keuken: 10 creatieve mogelijkheden

1. Vervang oude metalen door moderne, innovatieve alternatieven

Oudere keukens zijn gemaakt met materialen die decennia geleden populair waren. Er komen steeds nieuwe materialen op de markt en laat dat een reden zijn om ze uit te testen in je vernieuwde keuken. Populair en trendy in de moderne keuken zijn chroom, geborsteld aluminium, roestvrij staal, nikkel en koper. Kies een hanglamp en afzuigkap uit een van deze materialen of verwerk ze bijvoorbeeld in je kasten.

2. Vervang je oude vloer met hout of veerkrachtige materialen

De vloer van een keuken wordt vaak vergeten, maar toch maakt deze deel uit van je volledige keuken. Als je denkt dat een nieuwe vloer geen verschil zal maken, heb je het mis! Vervang het traditionele vinyl of linoleum door een veerkrachtig materiaal zoals hout, tegels of stenen. Deze materialen zijn duurzamer en vergroten de waarde van je huis. De afgelopen jaren zijn vooral keramische tegels, travertin en leisteen erg populair.

3. Verwijder de bovenste kasten voor een moderne look

In oudere woningen was het een trend om wanden en muren te voorzien van hoge kasten om servies en kookgerei netjes op te bergen. Wil je de visuele ruimte in je keuken vergroten? Overweeg dan om de bovenkastjes weg te nemen en enkel de lage kastjes te houden. Hierdoor kan je bovendien kleur toevoegen aan de muur of een drijvend, open rek plaatsen om decoratieve objecten op te plaatsen. Je zal verrast zijn hoe ruim deze moderne keuken zal aanvoelen!

4. Vervang oude apparaten door energie-efficiënt keukenmateriaal

Eerlijk, de keuken is toch de uitgelezen plaats om energie te besparen in dit groene tijdperk? Energie-efficiënte apparaten zorgen ervoor dat je water en energie bespaart in je moderne keuken.

5. Verander werkbladen door innovatieve materialen

Het werkblad neemt eveneens een groot deel in van je keuken. Vroeger werd er voornamelijk gekozen voor massieve werkbladen uit kunststof, polymeren en natuursteensoorten zoals marmer en graniet. De markt biedt een overvloed aan materialen voor werkbladen. De laatste jaren wordt er bovendien creatief omgesprongen met diverse materialen, zo is het tegenwoordig mogelijk om een werkblad uit beton, baksteen of tegels te kiezen. Kies een modern materiaal om jouw keuken te upgraden!

6. Geef kasten een moderne kleur

Geef je huidige keukenkasten een andere kleur met een likje verf om je keuken een moderne uitstraling te geven. Ben je niet zo’n verver? Dan kan je ook de kastdeuren vervangen door moderne, gedetailleerde deurtjes.

7. Integreer moderne stoelen in de keuken

De keuken is waarschijnlijk het drukste gedeelte van je woning. Ze noemen de keuken dan ook niet voor niets het hart van het huis. Om je oude keuken te moderniseren, kan je overwegen de stoelen uit de eetkamer naar de keuken te verhuizen. Je kan krukken aan het aanrecht zetten, een bankje plaatsen bij de bijzettafel aan het raam of stoelen bij de ontbijttafel plaatsen, in elk geval geven stoelen je keuken een totaal nieuwe uitstraling.

8. Installeer nieuwe verlichting

Zodra je de belangrijkste onderdelen van je keuken gemoderniseerd hebt, is het tijd om de verlichting onder handen te nemen. Terwijl keukenverlichting minimaal kan zijn, is het essentieel voor de veiligheid, sfeer en veelzijdigheid van je keuken. Je kan kiezen voor inbouwverlichting als moderne verlichtingsbron. Installeer een dimmer om de veelzijdigheid van de verlichting te verzekeren. Andere ideeën voor verlichting in je moderne keuken zijn: een design hanglamp boven je kookeiland, verlichting onder de bovenkasten om het werkblad te verlichten, verlichting onder het kookeiland om je keuken optisch te vergroten,…

9. Voeg decoratieve elementen toe

Je ziet de keuken misschien niet meteen als de plaats waar decoratie thuis hoort. Toch kan je met de juiste decoratie zoals planten, schilderijen en vazen je keuken een persoonlijke toets geven.

10. Vergroot je keuken, verwijder muren

Veel oude keukens zitten verborgen in een donker hoekje van de woning. Overweeg om bijvoorbeeld de muur tussen de keuken en de aangrenzende eetkamer uit te breken. Hierdoor wordt je keuken een stuk ruimer en maakt het deel uit van het geheel. Deze methode werkt goed voor niet-dragende muren die geen structurele waarde hebben. Ben je niet zeker of het mogelijk is om een muur uit te breken? Raadpleeg dan een bouwkundig ingenieur of architect om te zien welke de mogelijkheden zijn in jouw keuken.

09/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?