Eetkamer inrichten [5 tips]: van eetkamer meubels tot accessoires

eetkamer meubels

De eetkamer is al langer meer dan alleen een plek om te eten. We komen er samen met vrienden en familie, we bespreken er de dag, kinderen maken er hun huiswerk … De eetkamer is een echte leefruimte geworden. Ze moet dus ook stijlvol ingericht worden! Van eetkamer meubels tot verlichting en decoratie: ontdek hier vijf tips waardoor jij je ruimte in geen tijd omtovert tot de leukste plek in huis.

#1. Ronde of rechthoekige eettafel

Hét belangrijkste eetkamermeubel? Dat is natuurlijk je eettafel. De handigste vorm is en blijft een rechthoekige tafel. Zo is die meteen ook geschikt voor meer dan alleen een gezellig hapje eten: je brengt er bijvoorbeeld ook je paperassen op in orde. In een kleine eetkamer is een ronde eettafel een beter idee. Graag een leuke avond met vrienden en familie? Dan is een uitschuifbare eettafel wat jij zoekt!

witte eetkamer
In een klein hoekje is vooral een ronde eettafel ideaal.

Tip: Meet zeker de afmetingen van je eetkamer meubels goed af. Je stoelen moeten er nog rond kunnen!

 #2. Stoelen als comfortabelste deel van de eetkamer meubels

Je stoelen moeten eerst en vooral comfortabel zijn. Werk je soms aan de eettafel? Dan is dat comfort extra belangrijk: een goede zithouding voorkomt rugproblemen! Zorg dus zeker voor een stevige, zachte eetkamerstoel. Zo blijven je vrienden op een feestje meteen ook extra lang zitten. ;-)

eetkamerstoelen in verschillende kleuren
Je stoelen hoeven heus niet dezelfde kleur te hebben!

En het materiaal? Heb je het liefst iets dat gemakkelijk te reinigen is, is kunststof the way to go. Maar aarzel niet om te experimenteren. Eetkamer meubels uit leer of microvezel zijn ook altijd een goed idee. Of waarom maak je niet zelf een uniek exemplaar door je oude stoelen een make-over te geven? Hou het strak door elk meubel dezelfde kleur te geven, of maak je eetkamer net extra speels door te mixen & matchen!

#3. Multifunctionele verlichting voor elke sfeer

Dat je het best een plafondlamp hangt boven de eettafel, dat wist je zelf natuurlijk ook al. Maar dat is niet voldoende! Net omdat de eetkamer zo veel verschillende functies heeft, zijn ook verschillende soorten verlichting heel belangrijk. Zorg daarom zeker voor …

  • detailverlichting, zoals lampen op de wandkast naast de eettafel.
  • dimbare verlichting.
  • kaarsjes op de tafel.

Zo creëer jij zeker voor elke gelegenheid de juiste sfeer.

#4. Gesloten of glazen kasten als extra eetkamer meubels

Je eetkamer meubels zijn natuurlijk nog niet compleet met alleen een tafel en wat stoelen. Ook voldoende opbergruimte is belangrijk. Om de borden en tassen weg te werken, ga je het best voor een gesloten kast zonder inkijk. Ook die kleine prulletjes, zoals een knutselwerkje van de kinderen, verstop je er gemakkelijk in. Je gasten hoeven er dus niet op te kijken … en jij ook niet. Heb je wel wat leuke decoratie of een souvenir waar je trots op bent? Kies dan voor een kast met een glazen gedeelte: zo kun je dat gemakkelijk tentoonstellen.

eetkamer meubels tafel, stoelen en kast
Met mat glas combineer je the best of both worlds.

#5. Subtiele accessoires als finishing touch

Hoewel je gerust wat accessoires in je glazen kast mag zetten, is het niet de bedoeling om je eetkamer te druk te maken. Houd je decoratie dus zeker subtiel. Een groot kunstwerk aan de muur, een klein souvenirtje, een plant in de hoek … Wat jij leuk vindt, kan, zolang het maar niet te veel is!

eetkamer planten
Ook in de eetkamer staan planten perfect op hun plaats.

Tip: de ideale plant voor de eetkamer? Dat is de Echeveria, de paradijsvogelbloem. Ook de Musa of een succulent fleuren de ruimte zo op.

30/06/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?