De leefkeuken als inspiratie voor je keukenrenovatie

Live, work, eat en dat allemaal in dezelfde ruimte. Zo staan de familieleden altijd in contact met elkaar, wat ze ook doen. En dat de keuken daarbij het hart van de woning vormt, dat heeft ook zo z’n redenen. Heb je een keukenrenovatie gepland? Laat je dan leiden en inspireren door de leefkeuken!

De leefkeuken is iets wat we al even kennen maar nu beginnen ook steeds meer mensen voor het concept te vallen. Moderne huizen creëren de mogelijkheid om een open interieur in te richten waarin keuken, eetkamer en woonkamer met elkaar in verbinding staan. Maar iedere stijl is mogelijk in de leefkeuken: van landelijke keukens tot moderne en zelfs klassieke keukens!

Tips en inspiratie voor de inrichting van je leefkeuken

Een keukenrenovatie doe je niet van de ene dag op de andere. Je moet een goed plan voor ogen hebben en misschien moeten er ook wel muren uitgebroken worden, nieuwe leidingen getrokken, extra stopcontacten geplaatst worden.

Daarom overlopen we enkele peilers en tips & tricks waarmee jij jouw oude keuken kan renoveren tot een praktische en gezellige leefkeuken.

Het kookeiland staat centraal

Het kookeiland vormt letterlijk en figuurlijk een centraal eiland tussen de keuken en de woonkamer. Kies je voor een ruim kookeiland waar je met 4 tot 6 personen rond kan zitten? Dan elimineer je meteen de nood aan een eetkamer. Ideaal wanneer je een kleine keuken moet inrichten.

We zien de laatste maanden echter ook ‘nieuwe’ mogelijkheden. Zo wordt het keukeneiland geschrapt uit het ontwerp en wordt de keuken tegen één wand geplaatst. Een grote eettafel vormt daarbij de scheidingslijn tussen keuken en woonkamer. Ook hier dus geen expliciete eetkamer maar wel voldoende ruimte om vrienden en familie te ontvangen.

Foto: Scavolini

Kies ook niet voor een ‘hol’ keukeneiland. Het keukeneiland biedt immers heel wat opbergruimte. Dankzij diepe laden kan je potten en pannen, servies en kookgerei, voorraad, etc. netjes opbergen in je keukeneiland. Aan de zijde van de woonruimte kan je dan wat opbergruimte voorzien voor leuke spullen, decoratie en materiaal om de tafel te dekken.

Foto: J Witzel

De keukeninrichting en indeling

Een praktische inrichting is in iedere keuken noodzakelijk. Heel wat keukenproducenten bieden je daarom de mogelijkheid samen met hen je keukontwerp uit te tekenen. Blum is één van die producten en onlangs brachten we een artikel met praktische informatie en tips voor de perfecte keukeninrichtng. Steek daar dus zeker je licht op!Verlichting

De leefkeuken brengt verschillende activiteiten samen in één ruimte. Dat verlichting daarbij een essentiële rol speelt, is dan ook logisch. Van functionele verlichting bij het koken of werken tot sfeerverlichting voor gezellige etentjes en romantische avonden.

Denk daarbij aan regelbare verlichting: verlichting die enerzijds in hoogte kan versteld worden maar anderzijds ook gedimd kan worden. Ook hiervoor bestaan tegenwoordig heel wat slimme oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme lampen die je bovendien zelfs met je smartphone of tablet kunt bedienen! Philips Hue is slechts één van de producten die perfect in je nieuwe leefkeuken zullen passen.

De techniek van de leefkeuken

Denk bij het ontwerpen van je leefkeuken goed na over het aantal stopcontacten. Aangezien er huiswerk gemaakt zal worden, mailtjes gecheckt en recepten opgezocht zullen worden en je ook in de keuken zelf heel wat elektrische toestellen gebruikt, is het noodzakelijk om voldoende stopcontacten te voorzien.

Een goede dampkap boven je kookeiland is onmisbaar. Hoewel je ongetwijfeld de heerlijkste gerechten maakt, is het niet de bedoeling dat je de geur uren later nog kan ruiken. Een goede dampkap met koolstoffilter elimineert alle geuren en houdt de leefruimte leefbaar. Bovendien zijn er tegenwoordig ook heel wat ‘stille’ dampkappen op de markt. Zo worden de tv-kijkers niet gestoord tijdens het koken.

Ook vaatwasmachines worden steeds stiller. Zo zijn er al vaatwassers op de markt die minder dan 40 dB produceren. Wie geen ruimte heeft voor een wasruimte, kan zijn wasmachine en droogkast ook onderbrengen in de (leef)keuken. Ook van deze machines vind je stille varianten en je kan ze netjes opbergen door gebruik te maken van een schuifdeur.

Interieurtips voor je keuken

Ten slotte moet de leefkeuken ook nog gezellig aangekleed worden. Daarom hebben we enkele interieurtips en heel wat inspiratie verzameld om je op weg te zetten.

Zo is een magnetisch krijtbord altijd een leuk element. Je kan er boodschappen op delen voor de andere gezinsleden, winkellijstjes op noteren, tekeningen van de kinderen aan ophangen, enzovoort.

Een andere leuke trend die we zien in de leefkeuken is het mixen van verschillende stijlen, en dan vooral op vlak van de stoelen. Zes verschillende stoelen rond de eettafel? Very trendy!

Planten zijn altijd belangrijk in het interieur. Dankzij het open karakter van de leefkeuken zien we vaak kleine kruidentuintjes of zelfs hangende planten opduiken. Met planten kan je bijvoorbeeld ook een optische scheiding maken tussen de keuken en de leefruimte.

Foto's: Arclinea & Miele

Of je nu kiest voor een gesloten, open of leefkeuken; volgende tips helpen je zeker en vast om de perfecte keuken in te richten.

31/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?