Keuken inrichting – tips voor een praktisch kookeiland

Een kookeiland maakt vandaag steevast deel uit van bijna elke Vlaamse keuken. Logisch, een kookeiland in de keuken is praktisch, mooi en het scheidt een open keuken van de woonkamer.

Vaak wordt er ook  een kookplaat of een spoelbak voorzien en eventueel wordt het kookeiland gecombineerd met een tafel en zitplaatsen. Maar waar moet je nu eigenlijk precies op letten bij het ontwerpen van je kookeiland? De belangrijkste afweging die je moet maken is of er voldoende ruimte is en of je een kookplaat of een spoelbak wil integreren. Ten slotte moet je rekening houden met de afstand tussen je koelkast, je spoelbak en je kookplaat…

Is er voldoende ruimte voor een keuken kookeiland?

De eerste afweging die je moet maken, is of er voldoende ruimte is in je keuken. Een kookeiland geeft een ruimtelijk gevoel als er voldoende ruimte is, maar als die ruimte er niet is krijg je net het omgekeerde effect!

Een spoelbak of een kookplaat integreren in het kookeiland

Naast werk- en/of bergruimte kan je je kookeiland natuurlijk ook gebruiken om te koken of om af te wassen.

Als je een kookplaat inbouwt, zorg er dan voor dat je kookeiland voldoende diep is: er is immers geen spatwand om vetspatten op te vangen. Tevens heb je een zwevende dampkap nodig, die ook plaats in neemt en waarboven je een afvoer nodig hebt.

Wil je een spoelbak inbouwen? Denk er dan aan dat een spoelbak een slordige indruk kan geven, aangezien hier ook de afwas wordt verzameld. Een afwasmachine plaats je in dit geval best in je kookeiland, zodat deze dicht bij je spoelbak zit.

De afstand tussen je koelkast, je spoelbak en je kookplaat

In je keuken leg je heel wat afstand af. Om de afstand die je moet afleggen zo klein mogelijk te houden, houd je best rekening met de afstand tussen je koelkast, je spoelbak en je kookplaat. Dit zijn 3 kritieke punten, vooral de afstand tussen de spoelbak en je kookplaat wil je zo klein mogelijk houden!

Tafel en stoelen aan je kookeiland?

Eventueel kan je ook een tafel en stoelen aan je kookeiland voorzien. Er zijn tal van mogelijkheden: je kan een volledige tafel met voldoende zitplaatsen voorzien, die dienst doet als volwaardige eetplek,  of je kan een aantal voorzien voor een snelle hap.

02/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?