Je huis opruimen in een vingerknip met 5 verrassend eenvoudige tips

Ben jij ook allergisch aan rommel in huis? Welkom bij de club van de minimalisten! Je huis opruimen prijkt wellicht helemaal bovenaan je prioriteitenlijstje in deze periode, want de lente vraagt om een grote schoonmaak én om een opgeruimd huis. Laat het zonlicht binnen en ontdoe je interieur van alle rommel met deze 5 tips.

1.      Begin nu

Uitstelgedrag is klassiek, en zeker als het gaat over opruimen. We maken onszelf wijs dat we die keukenkastjes morgen wel leegmaken, of dat we die verhuisdozen in het weekend wel naar de kelder zullen brengen. Vervolgens is het weekend daar, schijnt de zon, lonken de terrasjes in de stad … en ‘vergeten’ we onze opruimplannen al gauw. Daarom is de gouden regel om je huis op te ruimen: begin er aan.

2.      Begin klein

Staat er in elk hoekje van je huis wel een kast of een rek dat dringend uitgemest en opgeruimd moet worden? Of heb je er een gewoonte van gemaakt om de keukentafel als verzamelplek te gebruiken voor kranten, sleutels, brillen en andere spullen die je nergens anders kwijt kunt? Dan is het moeilijk te bepalen waar je nu het beste begint met opruimen. Onze tip? Begin met het eerste het beste. Trek een halfuurtje uit om die keukentafelspullen een plek in de kast te geven, en doe de dag erna hetzelfde met een andere ‘probleemplek’. Zo werk je elke dag een beetje rommel weg, en dat is sowieso al een goed begin.

3.      Creëer rust

Rust in je hoofd begint met rust in je huis. Hoe je in huis rust creëert? Door zo weinig mogelijk spullen te laten rondslingeren. De keuken is typisch zo’n plek waar de hele dag door allerlei keukengerief op het werkblad ligt of staat. Maak er een gewoonte van om dat keukenwerkblad leeg te maken, en geef je keuken zo die rustgevende, minimalistische look.

(Foto: remodelista.com)

4.      Je huis opruimen volgens de in-uitregel

Het is een klassieke aanbeveling, maar wel een bijzonder effectieve. Wil je je huis opruimen? Hou je dan aan de regel ‘one in, one out’. Voor elk nieuw item dat je huis binnenkomt, gaat er een oud item de deur uit. Zo vermijd je een opeenstapeling van spullen die vervolgens nooit gebruikt worden. Deze regel is trouwens ook effectief als je hem toepast op je kledingkast …

5.      Recycleer en decoreer

Je staat ervan versteld op hoeveel manieren je tegelijkertijd kunt recycleren én decoreren. Deze lege wijnfles doet bijvoorbeeld perfect dienst als vaas. En dat is lang niet de enige manier om leeggoed tot decoratie om te toveren.

(Foto: picklee.com)

16/04/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?