Je huis inrichten volgens Montessori? Kindvriendelijkheid troef!

Montessori keuken

Je huis zo kindvriendelijk mogelijk inrichten? De Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori had er een interessante kijk op, waar we dan ook graag een reeks aan wijden. In dit tweede deel buigen we ons verder over de principes van Montessori, die zeker niet alleen op school van pas komen. Ook thuis kun je namelijk heel wat doen om de autonomie van je kind voorop te stellen. De aanpassingen aan je huis zijn vaak klein, maar de effecten op de kinderen die erin rondlopen des te groter. Verruim je blik op binnenhuisinrichting!

“Je kind helpen om zelfstandig dingen te doen”, daar komt de pedagogie van Montessori op neer. Ontdek wat je zoal kunt doen in elke ruimte.

Montessori

De inkomhal volgens Montessori

Voorzie voor je kind(eren):

 • een kapstok op hun hoogte
 • een klein stoeltje
 • een makkelijk bereikbare opbergplaats voor hun schoenen

Zo voelen ukjes zich thuis in het salon

Waarom richt je je woonkamer niet in met allerlei gezellige en uitnodigende hoekjes? Zo kan je kind zelf kiezen wat hij wanneer wil doen, en de mogelijkheden op zijn eigen tempo ontdekken:

 • een ‘bureauruimte’ met een klein tafeltje en kinderstoelen
 • een comfortabel leeshoekje met heerlijk donzige kussens
 • een lage legplank met wat speelgoed

Montessori salon

Montessori

Een kindvriendelijke badkamer

De badkamer is de plaats bij uitstek waar kinderen van alles leren over hun lichaam en lichaamsverzorging. Hou er rekening mee dat ze er heel wat tijd zullen doorbrengen!

Veel Montessori-ouders installeren voor hun kinderen een tafeltje met een teil en alle andere verzorgingsspullen. Maar als je een stevig opstapje voorziet, kunnen ze ook gewoon met de rest van de familie tandenpoetsen en voor de spiegel staan. “Doen zoals de grote mensen” is toch zoveel leuker! Tip: denk ook aan haakjes op kinderhoogte zodat ze zelf hun handdoek kunnen ophangen.

Geef de voorkeur aan:

 • een inloopdouche: mama en papa hoeven geen handje toe te steken nu die vervelende badrand weg is
 • een mengkraan: een kind begrijpt intuïtief hoe zoiets werkt en hoe hij aan warm, lauwwarm of koud water moet geraken

Voor het toilet volstaat een toiletverkleiner, zodat je kind niet wegzakt.

Een keuken voor kleine prinsen en prinsessen

De keuken is zonder twijfel de meest gevaarlijke plek van het hele huis. Laat je kind er dan ook nooit alleen achter. Toch vinden kinderen het geweldig om mee te koken of om de afwas te doen. En waarom zou je hen dat plezier niet gunnen? Met deze kleine aanpassingen kunnen ze veilig meehelpen:

 • een opstapje tot bij het aanrecht
 • aangepast keukengerei
 • een tafel of werkblad op kinderhoogte
 • een eigen schap in de ijskast

Montessori keuken

De kinderkamer

De kinderkamer is kinderterrein. Het is belangrijk dat je kind er zich volledig thuis voelt, dat hij er kan spelen en dromen, maar er evengoed zelf zijn speelgoed kan opruimen. In het eerste artikel uit de Montessori-reeks hebben we het hier uitgebreid over!

 

 

07/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?