Je huis een puinhoop? Slim opbergen doe je zo!

ingemaakte kast trap

Haat jij dat ook zo? Spullen, spullen, spullen, in élke hoek van je huis. Alsof ze zich vermenigvuldigen. Terwijl jij nu net zo houdt van een maagdelijk interieur. Maar hoe kan je nu slim opbergen? Met een paar creatieve  ideeën, heb jij in no time een opgeruimd huis én een opgeruimd hoofd. 

Multifunctioneel bankje

bank en kast

Een mooie bank doet het áltijd goed in je interieur. Je creëert er een heleboel extra zitplaatsen mee, kinderen zijn er dol op, en tegen een wand is het een prima decoratiemeubel. Maar wat als die bank óók nog eens je bondgenoot wordt in jouw strijd tegen chaos? Zoek in je speciaalzaak naar een bank met een deksel, of laat er eentje maken door een vakman. Je kan er eindeloos veel spullen in kwijt, en niemand die ze ziet.

Dozen stapelen

De moeder der opbergklassiekers is de ‘doos’. Maar waarom zien we in een interieur dan zo weinig dozen terug? Bestonden ze vroeger enkel in het wit of – erger – bruin, dan zijn er tegenwoordig massa’s dozen verkrijgbaar op de markt met een leuke print. Hoe bonter, hoe beter. Slim opbergen doe je door ze op of naast elkaar te stapelen. Bouw er torentjes mee of zet ze netjes in een rij en je krijgt een heel erg speels effect, met maxi-winst voor de orde in je woning. 

Blij met blikken

Hou eens een tijdje je conservenblikken bij of loop eens langs in een doe-het-zelfzaak voor een stel toffe blikken. Wikkel er trendy papier rond of leef je uit met een verfborstel en plak ze vervolgens in verband tegen een wand. Je krijgt een heel speels effect, én toffe opbergruimte. Leuk voor in een kinderkamer, bijvoorbeeld.

Een stiekeme kast

kast onder trap

De ruimte onder de trap optimaal benutten kan je heel wat extra plaats opleveren. Realisatie door Lera

Wat een zonde toch, al die onbenutte stukjes ruimte in je huis. Het plekje onder je trap is er zo één. Vaak gaat het er twee kanten mee uit: óf het blijft leeg, óf het wordt een onooglijke vergaarbak voor rommel. Terwijl het ook zoveel béter kan met een maatkast. Er zijn heel wat verschillende systemen om de ruimte onder je trap te voorzien van kastruimte. Met laden, op rolwieltjes, of met klassieke deurtjes. Voor schoenen, kousen, sjaals, handschoenen of prullaria waar je elders geen plek voor hebt. Als je kiest voor een open ruimte, leent de ruimte onder je trap zich ook prima voor een sfeervol boekenrek.

Veelzijdig met manden

Denk jij bij een mand nog vooral aan je wasmand? Het kan ook een pak creatiever. Manden bestaan in alle materialen, in alle kleuren en alle stijlen, én je kan ze perfect integreren in je interieur. Waarom je mand niet een extra functie geven? Als je kiest voor een goed model, kan je mand bijvoorbeeld perfect fungeren als bijzettafeltje of salontafel. Origineel, goedkoop én handig. 

Slim opbergen door kistjes te stapelen

opbergen met houten kistenOp rommelmarkten, bij je fruitteler of je wijnboer kan je al eens botsen op leuke houten kistjes. Je kan ze kopen voor een appel en een ei, en het mooie van zaak is: je kan er prachtige dingen mee doen in je interieur, die jouw opgeruimde hoofd ten goede komen. Laat je vooral niet remmen in je creativiteit. Je kan de kistjes afschuren, je kan ze een likje verf geven, je kan er compartimentjes in maken, je kan er zelfs wieltjes onder zetten. Stapel ze op een leuke manier op elkaar – spijker ze voor de stevigheid even aan elkaar vast – en je hebt een spotgoedkope, unieke opbergkast.

Paletten, óók binnen

Je kent natuurlijk intussen de trend van paletten in je tuin. Maar je kan ze ook binnen gebruiken. Heb je wél een muur en niet de ruimte voor een diepe kast? Plaats er dan een palet tegen. Je verliest in de diepte maar twintig centimeter, en je creëert in een wip een handig opbergrek. Geef het palet misschien wél een streepje verf. Wit is altijd een goed idee.

09/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?