De hygge-hype: ben jij al helemaal mee?

hygge

‘Hygge-hype’: voor West-Vlamingen is het een onmogelijk woord, maar ook aan wie elders woont is het niet zo makkelijk uit te leggen wat hygge precies betekent. Dat dit Deense concept om het geluk te vinden in simpele dingen momenteel een heuse hype is, lijdt nochtans geen twijfel.  Een introductie voor niet-Denen die het nu in Keulen horen donderen …

Noors woord voor een Deens fenomeen

Vergeet de trend van ‘clean eating’. Wie vandaag de dag mee wil zijn, geeft zich vrolijk over aan hygge. Dat dit the next big thing is, wordt meteen duidelijk als je een willekeurige boekenwinkel binnenstapt. ‘Book of Hygge’, ‘How to Hygge’, ‘Little Book of Hygge’, ‘The Art of Hygge’: aan lectuur over het fenomeen is er bepaald geen gebrek. Maar wat ís hygge nu eigenlijk?

hygge

Letterlijk vertaald betekent ‘hygge’ – spreek uit: ‘huu-ge’ – zoiets als gezelligheid. Denen beschouwen hygge als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de Deense volksaard. Nochtans is hygge van oorsprong een Noors woord. In het Oudwestnoors betekende hyggja ‘denken’ of ‘menen’, maar later heeft het de connotatie ‘zich tevreden voelen’ gekregen.

Hyggelig bij de haard

Hygge heeft alles te maken met een gevoel van welbehagen. In die zin vormt de hype een tegenbeweging voor heel de gezondheidstrend waarbij je je vooral dingen moest ontzeggen (lekker eten) en onaangename inspanningen (fitness) moest doen.

Bij hygge mag je je schaamteloos overgeven aan taart en chocolademelk, zolang het de gezelligheid maar ten goede komt. Ook bij een knisperend haardvuur zitten lezen, achter het raam lekker ingeduffeld genieten van het stormweer buiten of een geanimeerd gesprek voeren met je vrienden of familie is allemaal bijzonder hyggelig.

Hygge: niet alleen in de winter

hyggeHoewel hygge raakvlakken vertoont met mindfulness, is het toch iets anders. Zo hoef je er bijvoorbeeld niet voor te mediteren. Hygge vul je namelijk in zoals je dat zelf wil.

Ook kun je de trend niet wegzetten als een andere invulling van het kerstgevoel. Ook in de zomer kun je namelijk aan hygge doen, bijvoorbeeld met een gezellige barbecue onder vrienden. Het belangrijkste is dat je zorgt voor sfeer, dat je geniet, je onspant en het ‘wij’ boven het ‘mij’ plaatst …

Gelukkigste land ter wereld

Volgens Meik Wiking, auteur van boeken over hygge en CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhogen, is hygge een van de redenen waarom de Denemarken jaar na jaar op nummer 1 staat in de VN-lijst met gelukkigste landen ter wereld. Uiteraard zal het goede Scandinavische sociaal model daar ook wat mee te maken hebben, maar volgens Wiking is hygge het geheim waarmee de Denen het verschil maken met de Zweden, Finnen en Noren. Snel, een haardvuur!

22/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?