4 redenen waarom het niet lukt om je huis net te houden

huis net houden

Een kraaknette woning: voor veel mensen iets om naar te streven, maar lang niet voor iedereen een feit. Wat maakt het toch zo moeilijk om je huis schoon te maken én te houden? Misschien heeft het in jouw geval wel iets met deze vier redenen te maken.

1. Je hebt gewoon veel te veel spullen!

Heb je steeds het idee dat je gewoon niet genoeg plek hebt om je spullen kwijt te kunnen? Misschien heb je dan wel gewoon gelijk! Maar plaatsgebrek is geen excuus voor een rommelige woning. Tijd om wat spullen weg te doen.

2. Je hebt niet genoeg tijd

Een mensenleven loopt snel vol met allerlei leuke en minder leuke plannen: een fulltime baan, op restaurant met je liefje, een uitstapje met de kinderen, een barbecue met vrienden, familiebezoekjes, … Opruimen is dan al snel het eerste wat erbij inschiet. Als je echt te weinig tijd hebt om regelmatig schoon te maken, loont het om het schoonmaakwerk gewoon uit handen te geven, bijvoorbeeld door een poetshulp in te huren. Of misschien ziet een vriend of familielid het wel zitten om je te helpen?

3. Je weet niet waar je moet beginnen

Als je echt helemaal de controle over je huishouden hebt verloren, dan voel je je al ontmoedigd voordat je überhaupt aan het opruimen bent begonnen. Onze tip? Begin klein. Kies bijvoorbeeld één hoek of één kamer uit om aan te werken. En schaam je vooral niet om af en toe een pauze te nemen, zodat je later op de dag nog genoeg (mentale) energie hebt om een andere kamer aan te pakken. Je zult zien: uiteindelijk wordt je huis zo netjes dat het onmiddellijk opvalt wanneer iets niet op de juiste plek ligt en je het meteen wilt opruimen.

4. Je huisgenoten werken niet mee

huis net houden

Je kinderen laten hun speelgoed slingeren of die ene huisgenoot heeft alweer zijn of haar afwas laten staan… Praat met hen en sluit een compromis. Het is zeker nuttig om je kinderen te leren opruimen – jong geleerd is oud gedaan!

14/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

K
Kidsdinge

Het boek’Opgeruimd’ van Marie Kondo staat boordevol tips om goed op te ruimen! Een echte aanrader!