How to: een tijdloos interieur creëren met 5 unieke tips

Heb jij je ooit afgevraagd waarom sommige huizen gedateerd en futloos lijken, terwijl anderen er altijd fris en trendy uit zien? De belangrijkste vraag die je je dan moet stellen is: “wat maakt een interieur tijdloos?” We geven je 5 tips om een tijdloos interieur te creëren…

Creëer een interieur met een blijvend karakter

Een tijdloos interieur – of een tijdloos design – heeft een blijvend karakter. Het is gecreëerd met het idee om jaren mee te gaan. Het is dus niet afgestemd op een rage of een trend.

Wil jij dus je woning een tijdloos karakter geven, een interieur dat altijd fris en trendy is als de dag van gisteren en ook morgen nog modieus oogt? Dan moet je op zoek naar designs, stijlen en kleuren die beschouwd worden als “klassiek”. Kies daarbij voor elementen die gemaakt zijn om lang mee te gaan.

Een woning met een klassiek interieur

De klassieke interieurstijl is een blijvende en tijdloze stijl. Kijk voor een klassieke inrichting eens naar de Griekse architectuur: het gebruik van sterke zuilen, strepen, beelden, bustes en architectonisch lijstwerk. Je tijdloos interieur moet inspelen op deze details. Maak gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, stenen, bakstenen en natuurlijke vezels zoals katoen.

Tip: Je kan een woning zien als een mannequin. Het huis is de mannequin en het interieur is de kleding die het plaatje volledig maakt. Je interieur is dus een aanvulling op de architectuur. Richt daarom je interieur tot in de kleinste details in.

Zorg ervoor dat je interieur er niet uitziet als modeverschijnsel

Een tijdloos interieur weerstaat aan trends. Het is rustig, ingetogen en verfijnd. Deze stijl is ontworpen om functioneel te zijn, maar niet saai te worden. Het tijdloze interieur is subtiel, aanpasbaar en overleeft de modeperikelen.

Tip: Je kan design klassiekers integreren in je interieur of een antiek meubel tegen een neutrale muur plaatsen onder een modern kunstwerk. In een tijdloos interieur is het de kunst om een gevoel van evenwicht en orde te creëren door verschillende stijlen geslaagd te combineren.

Een tijdloos interieur is functioneel

De tijdloze interieurstijl is functioneel en verstandig. De stijl wekt een stil vertrouwen zonder ‘over the top’ of saai te zijn. De meubels die je kiest, moeten daarom perfect passen in de kamer. Ze moeten een deel uitmaken van de ruimte, zonder deze te overmeesteren. Net als in een klassiek interieur, zie je in een tijdloos interieur geen overdreven patronen, vormen of overdreven ingerichte ruimtes. Alles is gestroomlijnd en doordacht.

Kies traditionele kleuren

Neutrale kleuren hebben een sterke aanwezigheid in een tijdloos interieur. Ze accentueren een ruimte op een zachte manier. Beige, grijs en gebroken wit zijn de meest voorkomende kleuren in traditionele huizen, vaak geaccentueerd door helder wit architectonisch lijstwerk in plafonds, bogen en deuropeningen. Deze neutrale kleuren vormen overigens een perfecte achtergrond voor tijdloze meubels en kleurrijke kunstwerken.

Tip: Je kan in plaats van deze neutrale kleuren, ook kiezen voor klassieke kleuren zoals zwart, marineblauw en donkergroen. In een tijdloos interieur worden deze vaak aangevuld door de neutrale kleuren beige, grijs en gebroken wit.
20/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?