Het eerste jaar op kot? Je kot inrichten: de basics

Na een lange zoektocht naar het perfecte kot, is het tijd om je kamer in te richten. Weet je niet goed hoe je hier aan kan beginnen? Of heb je gewoon wat inspiratie nodig? We zetten de basics om je kot in te richten op een rij!

Kot inrichten: de basics

Soms is een studentenkamer reeds voorzien van een kast, bureau en bed. Als dat niet zo is, start je best met deze basics. Stap niet onmiddellijk naar een grote meubelketen, maar ga eens langs bij de plaatselijke kringloopwinkels of stuif enkele tweedehands websites af. Hier vind je vast de nodige basics aan een schappelijke prijs. Het gaat hier ten slotte om je kot inrichten en niet om je pas gekocht appartement!

Voorzie voldoende Licht

“Op kot gaan” doet je waarschijnlijk onmiddellijk denken aan het studentenleven, je eigen potje koken en nieuwe vrienden maken. Toch is de belangrijkste functie van je studentenkamer: studeren. En om te studeren heb je licht nodig! Het beste soort licht om te studeren is indirect licht, best verkregen via uplighters. Met uplighters wordt het licht tegen een reflectievlak, bijvoorbeeld je plafond, terug gereflecteerd. Dat zorgt voor warm en indirect licht, wat heel aangenaam is om te studeren. Plaats twee uplighters diagonaal tegenover elkaar om je volledige kot te verlichten!

Optisch groot

Laat je kot zo groot mogelijk ogen. Dit kan je doen door aan de overzijde van je deur een accentobject of –muur te plaatsen. Op deze manier valt het oog meteen op het verste punt. Probeer in een kleine studentenkamer ook zoveel mogelijk in de hoogte te werken! Daarnaast helpt het ook om een spiegel aan de overzijde van waar het licht binnenkomt te hangen. Zo wordt het licht gereflecteerd, dit maakt je kamer optisch groter.

Kot inrichten: opbergruimte

Vaak zijn studentenkamers niet zo extreem groot. Het is dus onmogelijk om de volledige inboedel van thuis mee te nemen en netjes op te bergen. Beperk dus wat je mee op kot neemt tot de basis. Om de ruimte die je hebt zo goed mogelijk te benutten, kan je planken tegen de muur aanbrengen om boeken, cd’s, je radio of ander materiaal op kwijt te kunnen. Door veel zelfklevende kapstokjes op te hangen en je rommel zoveel mogelijk op te ruimen, schep je ook al heel wat plaats. Nog niet voldoende ruimte? Benut dan ook de ruimte onder je bed en hang een bovenkast/rek boven je bed.

Details maken je kot

Breng naast deze basics nog enkele decoratieve details aan. Je kan kiezen voor toffe kaders met foto’s van je vrienden en familie. Een leuke poster of kalender tegen de muur maken het ook meteen gezellig. Zorg met andere woorden voor een gezellige en persoonlijke sfeer bij het inrichten van je kot!

09/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?