Heerlijke herbestemming – renovatie architectuur

Het herbestemmen van oude historische gebouwen is de natte droom van elke interieurarchitect. Bestaande beschermde elementen combineren met hedendaagse technieken en materialen is dé uitdaging. Homeproved laat zich graag bezielen door enkele originele herbestemmingswoningen, herbestemming architectuur en renovatie architectuur!

Renovatie architectuur: wonen in een oude fabriek

Pakhuizen en oude magazijnen of fabrieken worden de afgelopen decennia massaal omgevormd tot hippe lofts. Het industriële erfgoed van de 19de of begin 20ste eeuw spreekt menig woonfanaat tot de verbeelding.

 

Wonen in een kerk

In Utrecht werd zelfs een kerk tot woning omgevormd. Zecc architecten stak de handen uit de mouwen en vormde het oude pand om tot trendy en eigentijdse  woning. Het totaalbeeld van de kerk bleef bewaard, omdat in de grote ruimte een vrijstaand woonvolume werd opgetrokken. De moderne en strakke design inrichting staat in contrast met de oude en imposante gewelven van de kerk. Andere elementen uit de kerk werden dan weer gerecycleerd in de moderne woning, zoals de oude kerkbanken die nu rond de eettafel opduiken. Bent u op zoek naar een nieuwe woning? De woonkerk staat momenteel te koop!

 

Wonen in een oude watertoren

Zecc architecten doet nog wel vaker aan het herbestemmen van oude gebouwen tot woonhuizen. Zo bedacht het bureau ook een woonwatertoren in Soest, waarmee het een watertorenprijs 2004 wegkaapte. De stalen bodem van het voormalige watervat splitst de watertoren uit 1931 in tweeën. In het onderste gedeelte van de molen zijn de vertrekken geherbergd die gericht zijn op de buitenwereld, zoals de keuken, woonkamer, kinderkamers en badkamer. De bovenste laag van het huis is introverter en eerder naar binnen gekeerd, met de woonruimtes opgebouwd rond slapen, werken, sauna en lezen. Via een wenteltrap kom je bij een dakterras dat als tuin fungeert. Aan de achterzijde is de toren ‘opengesneden’ om veel daglicht naar binnen te trekken.

 

Wonen in een oud station

Het echtpaar Helga Bonnyns en Marc Turcksin kocht vijf jaar geleden het oud station van Eppegem. Het pand, waar junkies en krakers hun toevlucht hadden genomen hing vol graffiti. Elektriciteits- of nutsvoorzieningen waren er niet en geen enkel raam was nog heel. Kortom, het pand was aan een heel grondige opknapbeurt toe. Sinds eind vorig jaar kon het echtpaar uiteindelijk zijn intrek nemen in dit originele woonhuis, dat er ondertussen bijzonder stijlvol uitziet. Er is ook een trendy interieurzaak gevestigd, die ‘het oud station’ noemt, hoe kan het ook anders?

 

Wonen in een oude school

In Lokeren, meer bepaald in Dorslaardorp, staat een oude school. Dat schooltje is een aantal jaar geleden helemaal terug opgeknapt. De benedenverdieping dient nu als stijlvolle bloemen- en decoratiewinkel ‘Area Floribus’ en de bovenverdiepingen zijn helemaal heringericht als woonvertrekken van de floristen. Ook het Nederlandse architectenbureau Zecc architecten heeft reeds een oude turnzaal tot woning omgevormd.

 

02/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?