Hal inrichten: van handige kapstok tot sfeervol bankje [5 tips]

hal inrichten - kapstok, regenbotten aan rek, bankje met hoed op

Je hal inrichten: het is belangrijker dan je misschien zelf zou denken. De inkomhal is immers de eerste ruimte die jij (en je bezoekers!) ziet wanneer je je huis binnenkomt. Bovendien is het een kleine plek waar je toch zo veel mogelijk wilt opbergen: je jassen, paraplu’s, schoenen… Hier vind je alvast 5 tips om van je hal een leuk visitekaartje te maken.

Tip 1: zorg voor nuttige decoratie

Je inkomhal geeft meteen een eerste indruk van jouw woning. Niet moeilijk dat je die toch een beetje gezellig wilt aankleden! Maar als je heel de gang volzet met accessoires, heb je geen plek meer over om je jassen op te hangen… Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing: handige en tegelijkertijd mooie meubelstukken!

Denk bijvoorbeeld aan een leuk bankje waaronder je genoeg opbergplek hebt voor je sjaals en schoenen. Het bankje zelf is dan weer een handig zitplek waarop je je schoenen aandoet. Met wat extra kussens en misschien zelfs een zacht dekentje erbij, heb je een gezellig én handig plekje in de hal!

hal inrichten met bankje van grijs hout en kussens
Een opbergruimte voor schoenen, sjaals en hoeden, haken voor de jassen en enkele kussentjes voor de gezelligheid: dit meubel heeft het allemaal!

Tip 2: denk aan spiegels

Dé manier om eender welke ruimte groter te doen lijken? Spiegels! Hang de spiegels aan de lange kant van de muur, zo lijkt die smalle hal wat breder. Zorg ervoor dat je zeker geen spiegels aan het einde van de gang tegen de korte muur hangt: zo lijkt de kamer net smaller!

smalle gang met spiegel aan lange kant
Dankzij een spiegel lijkt een smalle gang heel wat breder!
hal inrichten met ronde spiegel, decoratief
Ook een sierspiegel doet het goed in jouw hal! Zo check jij nog snel even of er niets tussen je tanden zit wanneer je de deur uitgaat.

Tip 3: accentueer de lengte

Om je inkom groter te doen lijken, moet je natuurlijk de lengte van de gang extra accentueren. Dat doe je op verschillende manieren:

  1. Verf of behang een horizontale strook van de ene kant naar de andere kant van de ruime. Dat zet de lengte extra in de – oh jawel – verf ;-).
  2. Leg een langwerpig tapijt in de hal. Dat heet je gasten meteen ook welkom. En het vuil van de schoenen komt niet meteen op je propere vloer terecht.
langwerpige mat met vierkantjes, opbergruimte, schoenen
Dankzij een langwerpige mat lijkt je gang langer!

Tip 4: de hal inrichten met fotolijsten

Kale, lege muren? Nee hoor: je hal inrichten doe je toch met fotolijsten aan de muur?! Je mooiste vakantiefoto’s, schattigste kiekjes en leukste beelden van de natuur horen zeker thuis in de gang. Alsof je een privétentoonstelling hebt meteen wanneer je je huis binnenkomt. En het goede nieuws is: fotokaders nemen heel weinig plaats in. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je gang zo te smal wordt.

hal inrichten met fotolijsten
Personaliseer je gang met fotokaders!

Tip 5: vergeet die kleine hoekjes niet

Kleine hoekjes en kantjes waar je niets mee doet? Laat die ruimtes niet verloren gaan, gebruik die als opbergruimte! Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van de trap: de ideale plek voor een inbouwkast, een leuk bankje, een kapstok… Zo benut jij elke kostbare vierkante meter.

ingebouwde bank aan het einde van de gang, haakjes voor hoeden en jas, grote spiegel
Zeker dankzij ingebouwde kasten en banken win jij heel veel ruimte.

Hal inrichten: enkele bonustips

Zo, dat waren onze belangrijkste tips. Als bonus krijg je er nog enkele extra suggesties bij:

  • Vergeet de sfeerverlichting niet! Een leuke lichtslinger tegen de muur of een lampje op een tafeltje doet al heel wat.
  • Werk in de hoogte. Die galaschoenen die je maar één keer per jaar aandoet? Die hoeven niet in het midden van de hal te staan. Zet ze bijvoorbeeld op een plankje boven de deur.
  • Gebruik geen echte kapstokken, maar hang haakjes aan de muur. Zo nemen je jassen in de breedte geen extra plek in.
08/06/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?