Je favoriete foto’s ophangen: vijf originele tips & tricks

foto's ophangen aan fotomuur

Dé manier om je interieur wat op te vrolijken en persoonlijker te maken? Door die vol foto’s te hangen! Zo maak jij van je huis een echte thuis. Hoe je dat precies doet? Wij hebben alvast enkele verrassende tips voor jou! Foto’s ophangen op een leuke manier wordt een fluitje van een cent.

#1: De speelse fotomuur

foto's ophangen aan fotomuur
Een fotomuur maak je zo groot als je zelf wilt.

Een eerste leuke manier om je tofste foto’s aan de muur te hangen, is uiteraard door een grote fotomuur te maken! Heb je nog ergens een onbenutte muur in huis, bijvoorbeeld in de inkomhal of boven de schouw? Dat is de ideale plek voor je eigen minigalerij. En goed nieuws: doordat je de fotomuur zo breed of zo smal maakt als je zelf wilt, hoef je helemaal niet zo selectief te zijn in je foto’s. Jij hangt gewoon al je favoriete op!

close-up foto's ophangen
Kies voor verschillende groottes en vormen om je muur niet te statisch te maken

Maar hoe hang je nu al die foto’s bij elkaar zonder dat het een grote kakofonie wordt? Houd rekening met de volgende tips:

  • Varieer in vormen en groottes: gebruik langwerpige kaders, horizontale kaders, vierkante kaders…
  • Springt er een foto echt uit? Hang die dan centraal in het midden en werk de rest errond.
  • Gebruik hier en daar een close-up foto om wat diepte en reliëf te creëren.
  • Zorg voor wat variatie door er ook foto’s van de natuur, een citaat of een andere leuke afbeelding tussen te hangen.

Tip: leg alle foto’s eerst eens op de grond vooraleer je spijkers in de muur begint te slaan. Zo weet je zeker of alle foto’s wel samen passen. Het is gemakkelijker om de foto’s op de grond van plek te verwisselen dan wanneer ze al ophangen.

#2: Dezelfde foto, verschillende frames

landschapsfoto in vijf delen, vijf verschillende kaders
Trots op die ene prachtige foto? Laat die dan je muur vullen!

Net op vakantie geweest en is er een specifieke foto die je écht wilt ophangen, maar vind je slechts één foto ophangen maar saai? Maak dan van dezelfde foto verschillende stukken! Kijk maar naar de afbeelding hierboven: het landschap is verdeeld over vijf frames. Door ook nog eens te variëren in groottes, is het geheel extra stijlvol.

#3: Foto’s ophangen in een raster

foto's ophangen in zwart raster
Hang niet al je foto’s mooi op een rijtje en hang ook niet elk rastertje vol!

Geen zorgen: ook als je geen grote fotomuur voorhanden hebt, kun jij wel een hele fotohoek of -muur maken! Hoe dan? Gebruik een leuk raster! Een zwart raster bijvoorbeeld past in elk interieur. Haal enkele toffe, kleine wasknijpers in huis en hang je vrolijkste kiekjes op.

Tip: Hang zeker niet het hele raster vol, maar varieer wat in de plaatsing. Anders lijkt het eindresultaat al snel wat chaotisch.

#4: Zonder kader foto’s ophangen

foto's van koppeltje opgehangen met washi tape
Kleef de washi tape in de hoekjes van je favoriete foto’s voor een extra kleurrijke muur.
familiefoto's met magneet tegen koelkast
Je favoriete plaatsjes hoeven heus niet mooi naast elkaar te hangen.

Heb je geen leuke kaders of wil je je foto’s simpelweg niet in een frame stoppen? Ook dan heb je verschillende opties!

  1. Gebruik washi tape om je foto’s op de muren te kleven. De tape is kleurrijk en er staan vaak leuke figuurtjes op: hij fleurt dus ook nog eens je interieur op! Kleef maar een klein stukje bovenaan of in de hoekjes van de foto’s, of maak er zelfs een heel kader van.
  2. Hang je plaatjes op een magneetbord of een prikbord. Een foto beu gezien of een nieuwe foto die je er wilt bijhangen? Dat verander je gemakkelijk!
  3. Hang je foto’s met een wasknijper aan een touwtje. Het touwtje span je tussen de ene en de andere kant van de kamer of tussen twee bepaalde punten, en hang je omhoog met plakband of duimspijkers. Een leuk extraatje? Gebruik in plaats van een simpel touwtje een lichtslinger!
foto's hangen aan touwtje met wasknijper
Een extra touch aan die fotoslinger? Weef er dan lichtjes tussen!

#5: Voor extra inspiratie

Nog wat meer inspiratie nodig? Bekijk dan zeker eens de foto’s hieronder! Hang foto’s van dezelfde grootte naast elkaar of net in een diagonale lijn, maak er een leuke vorm mee zoals de wereldkaart of een hartje, of zet de kaders simpelweg tegen de muur in plaats van ze op te hangen.

26/04/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?