Een fitnessruimte inrichten bij je thuis? Laat je inspireren!

fitnessruimte

Droom je van een kathedraal van een lichaam? Dan heeft het weinig zin om ervoor te bidden, keihard trainen is de enige mogelijkheid. Uiteraard kun je dat doen in een van de talrijke fitnesscentra die je tegenwoordig op elke straathoek vindt óf je kunt een stap verder gaan en in je eigen huis een kamer als fitnessruimte inrichten. Zo kun je op elk moment van de dag wat gewichtjes gaan opdrukken zodra je die behoefte voelt opborrelen. We tonen je graag enkele inspirerende voorbeelden van ‘home gyms’ die behalve discipline ook nog een gevoel voor esthetica uitstralen.

Een eigen fitnessruimte

Fitness is populairder dan ooit. Één blik op Instagram en je voelt je meteen een outsider als je niet dagelijks in de weer bent met het perfectioneren van je lichaam. Met een fitnessruimte in je eigen huis toon je aan dat het je menens is met je goede voornemens om regelmatig te trainen.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat je over voldoende ruimte beschikt. Fitnesstoestellen zijn namelijk groot en zwaar en om vrij te bewegen heb je best wel wat plaats nodig. Een leegstaand berghok zal dus niet volstaan, maar als je een garage, zolder of groot tuinhuis op overschot hebt, is the sky the limit. Kun je het zweet al ruiken?

Tips voor een geslaagde fitnessruimte

Welke toestellen je ook plaatst en van welk soort interieur je ook houdt, je moet je fitnessruimte zo inrichten dat je er graag komt en altijd gemotiveerd blijft om aan het trainen te gaan. Deze tips kunnen daarbij helpen:

  • Maak van je fitnessruimte een echt toevluchtsoord waar je je kunt afzonderen en waar je niet gestoord wordt. Borst, billen en buik bijwerken vereist immers concentratie.
  • Zorg voor voldoende verlichting en heldere kleuren. Dat geeft een extra energieboost.
  • Hang enkele spiegels Zo kun je niet alleen controleren of er zich al een sixpack aftekent, het is ook praktisch om te checken of je je oefeningen wel goed uitvoert.
  • Vind je trainen stiekem een beetje saai? Zorg dan voor wat entertainment door een grote televisie en degelijke luidsprekers te installeren.
  • Wat extra motivatie kan nooit kwaad. Wat dacht je van wat peptalk (“Kom op, kanjer!”) of een foto van Sylvester Stallone in zijn gloriejaren aan de muur?

Enkele voorbeelden

Deze fitnessruimtes behoren alvast tot onze persoonlijke favorieten. Tijd om even weg te dromen of – beter nog – volop met je ogen te stelen!

Strak en minimalistisch

fitnessruimte

In deze gym vallen vooral de grote ramen, de strakke lijnen en het gebruik van beton op. Voorts is de ruimte vrij kaal. De eigenares houdt zich vooral bezig met pilates en heeft dus geen behoefte aan een overvloed aan toestellen.

High School-sfeertje

fitnessruimte

Je waant je in een heuse high school in deze fitnessruimte met kleurige lockerkastjes. Die zijn niet alleen mooi en origineel, maar ook handig. Als je met het hele gezin gebruikmaakt van de fitnessruimte, kan iedereen zijn eigen spullen opbergen in een apart kastje.

Muur als blikvanger

fitnessruimte

Is je fitnessruimte toch niet zo supergroot? Zorg dan dat dat niet zo erg opvalt. Daarvoor kun je bijvoorbeeld op de belangrijkste muur een opvallend motief schilderen. Alle aandacht zal dan daar naartoe gaan. Zorg er wel voor dat je een patroon (of tekst of foto …) kiest dat je niet al na twee trainingen beu bent.

Sauna’tje dabei

fitnessruimte

Heb je daarentegen ruimte te veel en krijg je die op het eerste gezicht niet ingevuld? Overweeg dan om een sauna in je fitnessruimte te installeren. De hitte van een sauna is uitstekend voor je huid, maar ze helpt ook om je vermoeide spieren te ontspannen na een workout. Zo’n luxueuze fitness is zeker niet voor ieders budget, maar als je het je kunt veroorloven is het een echte aanrader.

Loungegevoel

fitnessruimte

Een andere mogelijkheid als oppervlakte geen probleem is: een combinatie van een gym met een lounge. Dan installeer je naast je trainingstoestellen een home cinema en enkele comfortabele zetels. Zo kunnen je minder sportieve vrienden of huisgenoten je van daaruit de nodige aanmoedigingen toeroepen. “Komaan, nog 100!”

Foto’s: iStock / hgtv.com

 

04/11/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?