Een kerstboom kopen die lang mooi blijft

Een kerstboom is het symbool van de eindejaarsfeesten. Om de magie van de feesten wat langer te laten duren, moet je zorg besteden aan de keuze en de verzorging van de boom. Zo geniet je langer van jouw kerstboom en zijn heerlijke geur. Homeproved geeft enkele handige trucjes voor een kerstboom die lang meegaat!

Wanneer en waar een kerstboom kopen?

Het ideale moment om een kerstboom te kopen hangt grotendeels af van de boomsoort die je kiest:

  • Koop je begin december een kerstboom, dan kies je best een Nordmann kerstboom, want deze is ongeveer een maand houdbaar. Zo ben je er zeker van dat je cadeautjes onder een mooie boom liggen!
  • Nobilis kerstbomen zijn een beetje goedkoper en houden ook maar twee tot drie weken. Je moet ze dus midden december kopen.
  • Ben jij zo iemand die pas op het laatste moment een kerstboom koopt? Dan kan je zonder problemen een Epicea kiezen, die een kleine twee weken mooi blijft.

Wat je ook kiest, vergeet niet om de staat van je kerstboom te controleren. Neem niet zomaar de eerste kerstboom die een verkoper je in de handen duwt, maar vraag of je zelf je boom mag uitkiezen. Om te weten of de boom pas is gerooid, doe je de test: neem een tak vast en trek er krachtig aan, en kijk vervolgens hoeveel naalden je in de hand hebt. Tel je meer dan zes naalden, dan is de naaldboom niet vers.

Een kerstboom zetten op een frisse plaats

Hoe romantisch het beeld van een kerstboom naast een knetterend haardvuur ook is, op een warme plek zal jouw boom sneller uitdrogen en naalden verliezen. Plaats je boom ook niet voor een grote glaspartij, want de winterzon kan de levensduur van je boom verkorten. Als je jouw boom lang op voorhand hebt gekocht, zet je hem best op een frisse plek. In afwachting van de feesten kan je de boom ook even buiten laten staan, in de garage of in de kelder. Eenmaal de kerstboom binnen staat, wacht je best minstens een dag om hem te versieren.

 

 

Kerstboom kopen: met of zonder wortels?

De keuze van een kerstboom met of zonder wortels bepaal je best in functie van je tijd en budget. Een kerstboom met wortels moet je eerst in een grotere pot verplanten die je vult met potgrond voor kerstbomen. Wacht tot een tiental dagen voor Kerst om de boom binnen te plaatsen, anders zal hij misschien sterven en kan je hem daarna niet meer verplanten.

Heb je een boom zonder wortels gekozen, dan moet je de onderkant nog eens afzagen en in een warm water zetten. Als de stam zich heeft volgezogen met water, maak je met een boormachine een klein gaatje in de stam dat je vult met katoen. Tenslotte plaats je de boom in een emmer gevuld met grind en water met een opgelost aspirinetabletje.

Wat je ook kiest, je moet altijd een beetje water op de boom verstuiven voor je hem begint te versieren. Giet de boom elke dag met een beetje water, ongeveer een glas.

Bron: Côté Maison

 

 

03/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?