Een kamerscherm of paravent: van room divider tot decoratiestuk

wit kamerscherm

Kamerscherm, room divider, paravent… Hoe je het ook noemt, iedereen kent het, maar niemand gebruikt het nog. Jammer genoeg is de paravent een beetje in het vergeethoekje geraakt, letterlijk en figuurlijk. Wij brengen het kamerscherm terug tot leven & tonen je hoe je het gebruikt, functioneel, zoals vroeger of puur decoratief.

paravent met spiegel

Functioneel of decoratief?

Vroeger had een kamerscherm altijd een functie, namelijk die van room divider of scheidingswand. In ziekenhuizen werden ze gebruikt om bedden van elkaar te scheiden en ook om kleedhokje te creëren werd vaak een paravent gebruikt. Die functies zijn ook nu nog populair, maar een kamerscherm hoeft vandaag geen functie meer te hebben. Puur decoratief? Moet kunnen!

Daarnaast kan je je kamerscherm ook zelf allerlei functies toekennen. Wat dacht je van een kapstok of plantenrekje?

Decoratieve kitsch: wij zijn alvast fan! Foto bij elle.fr (Pinterest)

In diezelfde lijn, hoeft een kamerscherm tegenwoordig ook niet meer volledig dicht te zijn. Een doorkijkexemplaar kan de ruimte verdelen, zonder het ruimtelijke gevoel weg te nemen: win-win!

rotan room divider
Afgeschermd zonder afgesloten te zijn. Foto bij septemberedit.com (Pinterest).

Allerlei materialen, allerlei stijlen

Een paravent mag dan iets van vroeger zijn, op dit moment bestaan ze in alle mogelijke vormen, materialen & stijlen. Hout, al dan niet in combinatie met canvas, is nog steeds erg populair, maar er zijn ook meer uitgesproken, stijlgebonden varianten op de markt. Zo zijn rotan en bamboe erg mooi & prachtig als kamerscherm in een bohemian of japandi interieur. Een andere topfavoriet van onze redactie: het Japanse kamerscherm. Hoe meer vogels, bloemen en patronen, hoe beter.

Tip: Verwerk je spiegel in je room divider. Op die manier kan je je spiegel draaien naar waar je maar wil, maar kan je ook kleine ruimtes optisch groter doen lijken.

Outdoor

Ten slotte verhuizen we naar buiten en veranderen we de term van kamerscherm naar tuinscherm. Een paravent in natuurlijke materialen kan een echte meerwaarde zijn voor je tuin of terras. Je balkon afschermen van nieuwsgierige buren, een buitendouche creëren of een originele plantenwand, Met een kamerscherm tuinscherm kan je alle kanten op!

paravent buiten op terras
Bye bye pottenkijkers, hello privacy én plantenrek! Foto bij elle.fr (Pinterest).
19/09/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?