Een gouwe ouwe: de geschiedenis van de metrotegel

Een gouwe ouwe: de geschiedenis van de metrotegel
Met metrotegels speel je op zeker. Je komt ze tegen in talloze keukens en badkamers, en nooit zijn ze uit de mode. Klassiek en toch modern. Opvallend en tegelijk subtiel. Metrotegels zijn een trend die altijd terugkomt. Wat deze rechthoekige wandtegels zo iconisch maakt? Eigenlijk zijn ze gewoon nooit uit het beeld verdwenen. Lees verder en reis met ons mee door de tijd …

Hector Guimard, de vader van de metrotegel metrotegels

Parijs, 1900. De metro van Parijs wordt officieel geopend en metrotegels - vandaar dus de term - zien het levenslicht. Niemand minder dan Hector Guimard, een van de grondleggers van de Art Nouveau in Frankrijk, had de geglazuurde tegels bewust gekozen als wandbekleding voor de donkere, ietwat vieze gangen. Met hun glanzende oppervlak reflecteerden ze het licht optimaal en waren ze makkelijk schoon te maken. De Parisiens merkten algauw dat Hector Guimard het bij het rechte eind had en dat metrotegels bijzonder bestand waren tegen water, vuil en warme temperaturen. Het duurde dan ook niet lang voor metrotegels hun weg vonden naar Parijse slagerijen, keukens en brasseries, en zo het beeld van de Belle Epoque mee vormgaven.

De grote oversteek

Enkele jaren later, in 1904, maakten metrotegels hun intrede in de metro van New York. Opvallend: naast de klassieke witte, rechthoekige tegels staken ook gekleurde varianten en ronde en zeshoekige mozaïekstenen de kop op. metrotegels Hoewel metrotegels in de eerste plaats geassocieerd werden met het openbaar vervoer, hebben ze in de loop der jaren toch een chic imago gekregen. Vandaag sieren ze zelfs de meest luxueuze keukens en badkamers, en wij twijfelen er niet aan dat ze dat zullen blijven doen.

Metrotegels: een vaste waarde met veel varianten

metrotegels	Metrotegels waren vroeger voornamelijk verkrijgbaar in het wit, maar kunnen nu alle kleuren van de regenboog hebben. Ook een matte afwerking behoort vandaag tot de mogelijkheden.