Tips voor een ecologisch interieur

ecologisch interieur

Aannemers en architecten klinken haast als milieuactivisten wanneer ze het over de noodzaak van isolatie, energiezuinigheid en duurzame bouwmaterialen hebben, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. We bouwen ondertussen almaar duurzamer en zuiniger. Maar hoe zit het met onze interieurs? Zijn er tips om je interieur in te richten met hetzelfde respect voor het milieu?

Groen is in, en dat helpt!

Almaar meer mensen houden steevast rekening met de duurzaamheid wanneer ze een aankoop overwegen. Natuurlijk spelen er nog altijd veel andere factoren mee. Of iets mooi is, staat met stip op één wanneer het over interieurinrichting gaat. Gelukkig staan duurzaamheid en esthetiek elkaar niet in de weg. Integendeel: groen design is een modetrend op zich geworden.

Tips voor een ecologisch interieur

Omdat een ecologisch interieur veel meer is dan de ‘next big thing’ waarmee je kunt opscheppen aan de schoolpoort of op kantoor, sommen we hier de belangrijkste basisregels op om je woning écht ecologisch te maken:

Creëer de randvoorwaarden voor een groener interieur

Alles begint bij een gezond huis. Een stevige, droge en luchtdichte woning verbruikt veel minder grondstoffen en energie en is gezonder om in te wonen. Maak een eenmalige investering in thermische isolatie, zuinige verwarming en hernieuwbare energie en je levert al een flinke bijdrage in de strijd tegen klimaatopwarming!

Biologisch textielGezonde, niet-giftige materialen

Kies in je interieur voor materialen die zo weinig mogelijk chemische stoffen bevatten. Vermijd vluchtige organische stoffen, ftalaten en andere giftige stoffen die soms voorkomen in vloerbekleding, meubelen en textiel.

Sociaal verantwoorde materialen en producten

Duurzaamheid is niet louter een kwestie van het milieu. We moeten ook duurzaam en respectvol omspringen met mensen. Laat je waar mogelijk leiden door ‘sociale duurzaamheid’ wanneer je meubelen en decoratie koopt. Worden de meubelen op een veilige manier en in een gezonde omgeving gemaakt? Dan zijn ze die kleine meerprijs vast waard! Ook lokale producten – met plaatselijke grondstoffen – zijn beter voor mens en milieu.

Minder afval en verspilling dankzij hergebruik

Retro- en vintage-spullen geven je interieur dat tikkeltje meer en zijn bovendien op-en-top duurzaam. Door spullen opnieuw te gebruiken (eventueel met een likje natuurverf) gaan er minder grondstoffen verloren en help je de afvalberg te verkleinen.

ecologisch interieur

Wees kritisch

Onze laatste tip: wees altijd kritisch. Duurzaamheid is ‘trending’ en dat houdt enkele risico’s in. Zo prijzen producenten en verkopers hun waar maar al te graag als ‘duurzaam’ en ‘eco’ (dat noemen we greenwashing). Vraag gerust eens wat dat ecolabel precies inhoudt of verzamel de nodige informatie op het internet. Want niet alles wat er ‘groen’ uitziet, is ook echt ecologisch.

 

Lees ook onze tips voor een 100% groene tuin!

 

31/05/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

T
Tom

Dankjewel voor deze inspirerende blog.
Ik heb ook een leuke interieur-site ontdekt op http://www.aardman.be (ook nog eens in mijn buurt)
ecologisch, natuurlijk e materialen en sommige dingen zijn ook best met humor gemaakt.

Misschien een idee om eens op door te klikken