Kleur bekennen: donkerblauw in je interieur

Donker blauw in je interieur

Blauw. We associëren de kleur met de romantische en exotische vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Diepblauw – de kleur van rust en dromen – inspireerde precies daarom kunstenaars als Henri Matisse en Yves Klein, maar ook de makers van ‘Avatar’ en van de Franse kaskraker ‘La vie d’Adèle’ (in het Engels verschenen als ‘Blue is the warmest colour’). Ook in je interieur kunnen blauw, ultramarijn, indigo, … een grote impact hebben. ‘Come to the dark side’ en ontdek hoe je blauw op een unieke manier in je interieur integreert.

De kunst van een kleurenpalet samenstellen

Je interieur vormgeven doe je niet onbezonnen. Je schudt niet zomaar wat kleuren uit je mouw. Elk harmonieus interieur begon ooit als een doordacht kleurenpalet.

blauw in je interieur

Gelukkig is de kleurenleer niet moeilijk. Blauw combineert prachtig met zijn complementaire kleur geel (van fris kanariegeel tot elegant oker), maar ook met wijnrood en koraalrood. Als je kijkt naar de foto rechts, zie je dat de eerste rij een hedendaags en warm geheel vormt, terwijl de tweede combinatie luxueuzer en intiemer aandoet. De combinatie van grijzig marineblauw en mosterdgeel, in de laatste rij, resulteert dan weer in een retrovibe. Een andere heerlijke combinatie? Groenblauw gecombineerd met verschillende rijke texturen, zoals glad marmer en gehamerd brons. We like!

Wil je een uniek kleurenpalet samenstellen voor in je eigen interieur? Spring dan eens binnen in een interieurwinkel of spreek een gespecialiseerde schilder aan. Neem je tijd om dit grondig te doen, want er bestaan honderden blauwtinten die elk een ander karakter hebben. En die zich – uiteraard – allemaal met andere tinten laten combineren.

Heb je geen oog voor kleuren en wil je absoluut geen flaters begaan? Combineer je donkere blauwtint dan met wit of lichtgrijs. Mislukt nooit!

Blauw, ik hou van jou!

Als je – geheel spreekwoordelijk – ballen aan je lijf hebt, is ton-sur-ton met blauwtinten echt iets voor jou. ‘Ton-sur-ton’ betekent dat je verschillende kleuren die dezelfde grondkleur hebben combineert. Diepblauw met een lichtere tint in dezelfde kleurtemperatuur bijvoorbeeld.

Met blauwe muren en plafonds wordt een grote ruimte pas écht indrukwekkend. Vergeet ook de andere elementen, zoals het meubilair en de decoratie, hier niet op af te stemmen. Eentonig, denk je? Het tegendeel is waar!

Tip: houten vloeren combineren prachtig met muren in krachtig ultramarijn.

Blauw interieur

Minder kracht, meer elegantie? Dat kan ook …

Uiteraard hoeft blauw in je interieur zich niet te ontpoppen tot een krachtpatser die alle aandacht naar zich toe zuigt. Ook met subtiele blauwe toetsen kun je je woning transformeren tot iets bijzonders.  Verder zien we hoe donkerblauw – zelfs in kleine hoeveelheden – het interieur meteen een andere vibe geeft.

13/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vragen en opmerkingen

B
Bart

Wat een gaaf bureau! Waar is dat van?