Ontmoet Jibo, jouw eerste huisrobot!

Een robot die je helpt bij het huishouden, verhaaltjes voorleest voor je kinderen en je herinnert aan belangrijke afspraken? Het lijkt iets uit The Jetsons of uit de film I, Robot maar in 2016 wordt het eindelijk werkelijkheid. Ontmoet Jibo!

De eerste echte sociale robot

Eerlijk toegegeven: we zijn zelf zeer enthousiast over Jibo. Jibo is eigenlijk James 2.0, de hedendaagse butler. Drankjes brengen zal hij niet doen maar Jibo helpt je wel bij andere taken. Zo is Jibo een perfecte familiefotograaf. Jibo kan beweging detecteren en maakt zo de perfecte snapshots zodat jij je handen vrij hebt om plezier te maken. Geen stuntelig familieportret meer met zelfontspanners of portretten waar iemand op ontbreekt. Jibo’s got you covered!


Daarnaast herinnert Jibo je ook met plezier aan afspraken en herinneringen, kan hij interactieve verhalen voorlezen voor je kinderen, kan hij eten bestellen en zou hij op termijn zelfs ‘aangesloten’ kunnen worden op je huis en bijvoorbeeld het licht aan- en uitschakelen. Op Jibo’s scherm, wat een 5,7 inch touchscreen is, zou dan een lichtschakelaar getoond worden. Met één swipe doe je dan makkelijk het licht uit.

Maar Jibo is meer dan alleen maar een hulpje. Jibo is de eerste echte sociale robot.

Nooit meer alleen dankzij Jibo

Wat Jibo zo speciaal maakt, is de technologie. Jibo is een project van de referentie op vlak van social robotics, Cynthia Breazeal. Zij doet al jaren onderzoek naar robots en hoe de mens met robots communiceren en zij met ons. Eén van de conclusies was dat mensen vaak met aanrakingen communiceren. Jibo heeft dan ook een touchscreen maar ook maakt ook gebruik van ‘Full body touch sensors’.

Daarnaast kan Jibo ook geluiden opvangen en weet hij ook vanwaar die komen. Dat, gekoppeld aan levensechte en niet-robotachtige bewegingen, zorgt ervoor dat Jibo de perfecte huisgezel is. Jibo herkent ook gezichten en kan je dus aanspreken als je thuiskomt. Bovendien heeft hij heel wat AI (Artificial Intelligence) en leert hij dus dagelijks bij. Zo kan hij alle leden van het gezin van buiten leren en hen de nodige boodschappen bezorgen op het juiste moment.

Alle technologie – én de WiFi-connectie – zorgt er tot slot voor dat Jibo ook perfect is voor videotelefonie. Als je belt met Jibo, kan je hem aansturen en dus de hele kamer rondkijken. En aangezien Jibo zelf geluid opvangt en weet vanwaar het komt, kan hij zich ook automatisch draaien naar de persoon die aan het praten is. Met Jibo ben je dus nooit meer alleen.

Jibo is dus veel meer dan een robot. Jibo helpt je om je dagelijkse leven te runnen en om op nieuwe manieren met je vrienden te verbinden, is de perfecte speelkameraad voor je kids, zorgt ervoor dat senioren langer alleen kunnen wonen, enzovoort!

Zou jij Jibo in huis halen? Waarom wel of niet? Vertel het ons in de reacties of op onze Facebookpage!

Meer weten over Jibo

06/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?