Maarten van Severen = designicoon + meubeldesign

Maarten Van Severen (Antwerpen, 1956 – Gent, 2005) studeerde architectuur in Gent. In 1986 begint hij met meubelontwerp, een jaar later start hij een werkplaats voor meubeldesign met semi-industriële productie. Met zijn haast legendarische ontwerpen als de Maarten Van Severen tafel en de Vitra stoelen, is de ontwerper ook na zijn dood een design icoon gebleven. Tijd voor een portret.

Design meubelen en binnenhuisarchitectuur

De eenheid van vormgeving en productie vormen de basis voor het werk van Van Severen. Van Severen ontwerpt elementaire meubels als stoelen, tafels, ligstoelen en kasten, en zoekt altijd op een creatieve versmelting van vorm, materiaal en constructie.

Vanaf 1990 werkt Maarten Van Severen nauw samen met Rem Koolhaas en gaat hij zich ook bezig houden met binnenhuisarchitectuur. Dat combineert hij met lesopdrachten, in 1996 aan de Universiteit Kortrijk en in 1997 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht, in 1998 aan de TU Delft en in 2000 aan de universiteiten van Helsinki en Barcelona.

 

 Foto’s: Fien Muller, in opdracht van de Maarten Van Severen Foundation. Bron: Aiki.

Maarten Van Severen Vitra: design stoelen

In 1996 slaat hij met Vitra de handen in elkaar, hij gaat nieuwe materialen gebruiken en wordt bekend bij een breed publiek. Het bekendste ontwerp van Van Severen is de Maarten Van Severen 03 stoel voor Vitra, met een stalen structuur en een zitting en rugleuning in polyurethaanschuim.

Van 18 maart tot 17 juni 2012 loopt in MAC’s (Musée des Arts Contemporains in Henegouwen) de tentoonstelling ‘De stoel .03 van Maarten Van Severen. De geboorte van een designicoon’. Aan de hand van ontwerptekeningen, briefwisseling, driedimensionale stukken, getuigenissen en foto’s wordt getoond hoe Van Severen op zoek ging naar ‘de essentie van het zitten’ en ontdekken de bezoekers de voorgeschiedenis van de bekende Maarten Van Severen stoel.

 

  Foto’s: Fien Muller, in opdracht van de Maarten Van Severen Foundation. Bron: Aiki.

24/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?