Kunst in huis halen? Dat hoeft niet moeilijk te zijn!

Kunst in huis

Je interieur smaakvol inrichten met kunst aan de muren? Dat is makkelijker dan je denkt. En het hoeft zelfs niet duur te zijn. Opties genoeg om je budget binnen de perken te houden: kunst huren in plaats van kopen, rommelmarktjes afschuimen op zoek naar vergeten pareltjes, of werken kopen van beloftevolle jonge kunstenaars. Hoe je het ook aanpakt: doe je voordeel met onze tips om kunst in je huis te laten schitteren.

Hangen hoeft niet

We gooien meteen al een klassieker overboord: kunst hoef je vandaag niet per se op te hangen. In hedendaagse interieurs worden schilderijen ook al eens gewoon op de schoorsteenmantel neergezet. Soms zelfs op de grond. En waarom ook niet? Het geeft de kamer een nonchalante bohémien-look en het bezorgt je gasten een welkom gevoel, precies omdat het niet zo ‘netjes en opgeruimd’ staat als in de meeste klassieke interieurs.

Niet te hoog

Kunst in huis

Hang je de kunstwerken toch liever op, bijvoorbeeld omdat je geen schoorsteenmantel hebt of je de  mooi witgepleisterde muren in de kijker wil zetten? Hou dan rekening met deze tips:

  • Hang de kaders niet te hoog op. Het midden van het kunstwerk moet op ooghoogte hangen.
  • Meerdere kaders van verschillende groottes naast elkaar hangen? Zorg dat hun middelpunten op één lijn liggen, niet hun onderkanten.
  • Kies voor kunstwerken met kleuren die terugkomen in je interieur.
  • Kleine werkjes hang je tegen smalle muren, bijvoorbeeld de strook tussen het raam en de deur.
  • Een groot kunstwerk verdient het om een echte blikvanger zijn. Reserveer er een volledige muur voor.

Kunst in huis

Kunst in huis: kopen of huren?

Als je dacht dat kunst in huis halen enkel weggelegd is voor de ‘rich and famous’, dan hebben we goed nieuws voor je. Wist je dat je kunst ook kunt lenen? De organisatie Kunst In Huis leent kunstwerken uit zoals de bibliotheek boeken uitleent. Je haalt kunst in huis tegen een democratische prijs én kunt regelmatig van kunstwerk veranderen. Ideaal om je smaak te verfijnen en uit te testen wat voor kunst het best tot zijn recht komt in je interieur.Kunst in huis

En wil je toch investeren in kunst, maar met een beperkt budget? Ga dan eens kijken naar werken van jonge, beloftevolle kunstenaars of bekijk de afstudeertentoonstellingen van studenten aan de academie. Wie weet zit er iets tussen wat je mooi vindt én betaalbaar is. En als de kunstenaar in kwestie – laten we hem of haar even artiest X noemen – binnen enkele jaren uitgroeit tot de nieuwe Rinus Van de Velde, heb je toch maar mooi ‘een échte’ artiest X in huis hangen …

 

18/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?