Hoe IKEA de kabels in ons interieur wilt temmen met draadloze meubels

Een kabeltje hier, een draadje daar… Alles wat energie verbruikt, moet vroeg of laat opgeladen worden en met de explosie aan smart devices – van smartphones en tablets tot smart watches – levert dat een heleboel ontembare kabels op. IKEA wilt die die wildgroei aan kabels nu inperken of zelfs elimineren met een nieuwe collectie van draadloze meubels.

Draadloos opladen in stijl

Altijd verbonden zijn, zonder te struikelen over kabels: dat is het doel van IKEA. De nieuwe stijlvolle meubelcollectie pakt daarom uit met een vernuftig staaltje technologie. De ingebouwde laadstations met inductie zorgen ervoor dat je slimme toestellen draadloos kan opladen. Hiervoor moeten ze wel uitgerust zijn met ‘Qi wireless charging’ – de standaard voor draadloze energieoverdracht. Er zijn al heel wat toestellen op de markt die draadloos opgeladen kunnen worden met de zogenaamde Qi-lader. Toestellen die niet uitgerust zijn met de Qi-technologie, zoals een iPhone 4S, kan je wel compatibel maken met een Qi-case.

De nieuwe collectie bestaat uit twee nachttafels, tafel- en vloerlampen en twee bureaus. In elk meubel en elke lamp werd op subtiele wijze een oplaadvlak geïntegreerd, makkelijk herkenbaar aan het plusteken. Van zodra je jouw toestel op het vlak legt, krijg je een notificatie die aangeeft dat het toestel aan het opladen is.

IKEA elimineert ‘oplaadstress’

Niets zo hatelijk als een melding te krijgen dat je batterij bijna leeg is en er is nergens een kabel te bespeuren. ‘Oplaad- en kabelstress’ zijn dan ook voorgoed verleden tijd dankzij de nieuwe draadloze meubels. De meubels en lampen zullen vanaf midden april verkrijgbaar zijn, startend bij 40 euro. De meubels zouden zowel zonder als met oplaadstation beschikbaar zijn. Voor de meubels met oplaadstation zou je zo’n 20 euro meer betalen. Tot slot zou IKEA de oplaadstations apart verkopen – voor 20 à 30 euro – die je dan zelf in bestaande meubels kan verwerken.

Foto's: IKEA
04/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?