Honderden spaarlampen wakkeren het energiedebat aan

Gloeilampen, spaarlampen, energie besparen, het energiedebat wordt hevig gevoerd in en rond onze woningen. De Chinese kunstenaar Wang Yuyang wakkert het debat aan met een heel speciale kunstinstallatie: een kunstmatige maan…

Lichtkunst met spaarlampen

De Artificial Moon is een lichtsculptuur van de Pekinese kunstenaar Wang Yuyang. Hij gebruikte honderden verschillende spaarlampen om een maan met een diameter van 4 meter na te maken. Grotere lampen werden gebruikt om kraters en het oneffen maanoppervlak weer te geven.

Het ontwerp dateert van 2007, maar blijft actueel. De maan verwijst naar de Chinese symboliek, waarin dit hemellichaam sterk aanwezig is. Maar het is al even betekenisvol dat de Artificial Moon voor het eerst te zien was op een tentoonstelling in Shanghai, een stad waar je door lichtvervuiling de maan vaak niet eens aan de hemel kan zien schitteren. Door te tonen hoe lichtvervuiling tijdloze natuurfenomenen als de maan en de sterren onzichtbaar maakt in veel hedendaagse grootsteden, speelt het kunstobject op een poëtische manier met de tegenstelling tussen natuurlijk en artificieel, tussen werkelijk en onwerkelijk.

 

01/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?