Hang eens een Picasso in je woonkamer dankzij de EO1

Tegenwoordig heb je voor alles een scherm: van tv’s en laptops tot smartphones en tablets. Maar als er één ding is waar al die toestellen gewoonweg niet voor voldoen, dan is het kunst.

Het gevoel of de relatie die we soms hebben met een schilderij vertalen naar een scherm, is niet zo evident. Toch is dat het opzet achter EO1, een scherm dat uitsluitend ontwikkeld werd om kunst te bekijken.

Digitale kunst in ons analoge huis zonder afleiding

Met meer dan 2 miljard zijn we. Meer dan 2 miljard internetters die iedere dag nieuwe content online gooien. Van selfies en snapshots tot vakantievideo’s,  blogartikels en presentaties. Tel daarbij nog de vele uitgeverijen, bedrijven en reclamebureaus bij en je krijgt een plek waar je letterlijk om de oren geslagen wordt met informatie. Tussen al die chaos blijft er dan ook geen ruimte over om rustig en zonder afleiding een beeld te bekijken en daar even bij stil te staan.

Het verbaast dan ook niet dat ons online concentratievermogen vergelijkbaar is met dat van een goudvis. Bovendien zijn de moderne toestellen gericht op interactie, net daarom zien we ook de overgang naar touchschermen en -panelen. Er was dus een oplossing nodig die ons de juiste ruimte en tijd biedt om werkelijk te kunnen genieten van (online) kunst. Een oplossing die volgens Jake Levine aangereikt wordt met de EO1.

Van Picasso tot Banksy: jouw muur, jouw kunst

Gaande van de onsterfelijke en onbetaalbare kunstwerken tot moderne (digitale) kunst: met de EO1 haal je ze allemaal in huis waar ze volledig tot hun recht kunnen komen. En het mooist van al? Je wisselt net zoveel af als je zelf wilt! Vandaag hangt er dus een Picasso aan je muur en morgen een uniek ontwerp van Banksy. Of net niet. Want ook dat is zo mooi aan de EO1: het zet je net aan om niet meteen te ‘swipen’ maar minuten, uren en zelfs dagen aan een stuk te genieten van een beeld dat je tot in je diepste raakt.

Bovendien bekijken de ontwerpers ook de mogelijkheid om een platform op te zetten waar je kan kiezen uit diverse beelden. Zo kunnen ontwerpers kunst creëren die uitsluitend voor de EO1 bestemd is waardoor het een eigen medium wordt. En ook video’s zouden een plaats krijgen op het scherm. De maanlanding of een indrukwekkende zonsondergang over en over bekijken? Wij tekenen er alvast voor!

Momenteel is het nog een Kickstarter project maar het project heeft al ruim voldoende fondsen verzameld waardoor het weldra in productie kan gaan. De prijzen zouden schommelen tussen de $300 en $500, wat gezien de mogelijkheden, niet zo gek veel is. Daarvoor krijg je een connected 23 inch, 1080p scherm dat gedurende een hele dag evenveel elektriciteit zou verbruiken als een gewone lamp.

 

 

15/07/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?