Dossier: de superioriteit van Deens design onder de loep!

Dossier: de superioriteit van Deens design onder de loep!
Als het aankomt op topdesign gekoppeld aan functionaliteit en comfort, kent Denemarken zijn gelijke niet. Eerst en vooral heeft het Scandinavische land een erg rijke designerfenis. Denk maar aan de bekende designers uit de jaren 50 zoals Arne Jacobsen. Maar ook de huidige generatie is nog altijd trendsettend en toonaangevend. Deens design spreekt tot de verbeelding dankzij een grote gebruiksvriendelijkheid en slimme innovaties. Om nog maar te zwijgen over de aandacht voor details. Hier alvast een overzicht van alle troeven!

Deens design: een geschiedenis om trots op te zijn

deens design Design en geschiedenis gaan hand in hand. Dat merk je meteen als je de hedendaagse topontwerpen bekijkt. Die zijn heel vaak geïnspireerd op klassiekers uit de jaren 50, 60 en 70. Over haar wortels heeft de huidige generatie van Deense ontwerpers alvast niet te klagen. Design zit helemaal ingebakken in het Deense DNA. Volgende gangmakers willen we je niet onthouden:
  • deens designArne Jacobsen: De bekendste naam in de Deens designwereld is zonder meer Arne Jacobsen. Zijn functionalistische ontwerpstijl heeft menig ontwerpersgeneratie beïnvloed. Bij het grote publiek is Jacobsen vooral bekend om zijn design stoelen The Egg en The Swan.
  • Hans J. Wegner: Ook bij Wegner stond functionaliteit centraal. Met zijn functionele stoelen verwierf hij al snel naam en faam in heel Denemarken en ver daarbuiten. Zijn unieke creaties koppelen vakmanschap aan een uitgepuurde, minimalistische vormgeving.
  • Børge Mogensen: Zijn hele carrière lang probeerde Mogensen in zijn meubelontwerpen de noden van het dagdagelijkse leven te koppelen aan een maximale esthetiek. Door grotendeels gebruik te maken van biologisch afbreekbare materialen, was Børge Mogensen een pionier het vlak van ecologie.

Wat maakt Deens design zo bijzonder?

deens design Als je op zoek gaat naar de gemeenschappelijke deler bij bovenstaande meesters, kom je al gauw uit bij enkele basisprincipes:
  • Handwerk en vakmanschap: Denen houden niet van half werk. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de artisanale verfijning van de Deens ontwerpers uit tot hun handelsmerk.
  • Gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit: over elk ontwerp is op een slimme en innovatieve manier nagedacht. Het uitgangspunt: design moet niet alleen mooi zijn, maar ook handig en comfortabel.
  • Ecologie: sinds het ecologisch verantwoorde design van Mogensen zijn Deense ontwerpers blijven nadenken over de vraag: hoe kan het duurzamer?
  • Strakke lijnen: Deense ontwerpers bezitten als geen ander de zin voor juiste verhoudingen en koppelen dit aan een grondige materiaalkennis. Met een bijzonder strak totaalplaatje als gevolg.

Deense designmerken om in de gaten te houden

deens designUiteraard kan niet iedereen het zich veroorloven om design te kopen van de absolute topontwerpers. Gelukkig is er ook heel wat betaalbaar Deens design op de markt. Zo is bijvoorbeeld het merk Hay aan een stevige opmars bezig in ons land. De populariteit zit vooral in de vernieuwende aanpak: het statische aspect van architectuur combineren met de dynamiek van de modewereld. Hay is al met verschillende designs in de prijzen gevallen, zoals met de Nobody, een recycleerbare vilten stoel die volledig uit textiel is gemaakt.deens design Een ander merk dat hoge ogen gooit, is Stelton. Het ‘Stelton’ merk staat symbool voor een strakke ontwerptaal, vooral gebaseerd op het succes van Arne Jacobsen. De kernwaarden van Stelton zijn: verrassend, innovatief, functioneel en hoogwaardig Scandinavisch design.

Meer artikels over Actua