Design ligstoelen voor de woonkamer

Is het nu om een boek te lezen, tv te kijken of gewoon even te niksen… weinig dingen zijn beter dan thuiskomen na een vermoeiende dag en in een heerlijke ligstoel te ploffen! De chaise longue gaat al eeuwen mee als meubelstuk en vandaag laten talloze ontwerpers zich inspireren door de oorspronkelijke stoel om vervolgens een hedendaagse design ligstoel te ontwerpen.

Terwijl sommige ontwerpers van design ligstoelen of design stoelen vasthouden aan de klassieke chaise longue en deze vertalen naar de hedendaagse esthetiek en comfort, gaan anderen eerder op zoek naar strakke lijnen en een sobere vormgeving. Wij zetten alvast enkele spraakmakende ligstoelen op een rijtje…

Le Corbusier en zijn LC4 design ligstoelen

De Le Corbusier Chaise LongueLC4” is misschien wel het meeste succesvolle en meest bekende designobject van de invloedrijkste Franse ontwerper uit de geschiedenis. De man ontwierp de ligstoel in 1928 als meubel voor een villa in Ville d’Avray. Bijna een eeuw later blijft deze stoel een impactvol designstuk.

 

Eames en de elegantie van ‘La chaise’

In 1948 ontwerpen Charles en Ray Eames voor een wedstrijd van het Museum of Modern Art van New York. Deze zetel is geïnspireerd op het beeldhouwwerk „Floating Figure“ van de beeldhouwer Gaston Lachaise. Sindsdien bekoort deze opvallende ligstoel menig designliefhebber door haar adembenemende elegantie en het design meubel maakt bovendien vele zit- en lighoudingen mogelijk. La Chaise is dan ook al sinds jaar en dag een van de iconen van de organische ontwerpkunst.

 

Mies van der Rohe en het ‘Barcelona day bed’

Het Barcelona day bed is een ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe. Het ligbed en enkele bijbehorende design meubelen, zoals de kruk, stoel en tafel, werden oorspronkelijk ontworpen voor het Duitse paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling in Barcelona. De longchair heeft een frame van hardhout met een heldere lak voor bescherming, staat op gepolijste stalen poten en is beschikbaar in verschillende ledersoorten.

 

Tord Jorklund en Scandinavisch design

Ook Scandinavisch design ligstoelen zijn niet weg te denken. In 1970 tekende de Zweed en tevens Ikea ontwerper Tord Jorklund de casual en comfortabele Italian Chrome & Leather Chaise. Om nooit meer te willen opstaan!

En nog wat meer eigentijdse ligstoel inspiratie:

 

26/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?