De thermos vandaag en morgen

De thermos is de trouwe bondgenoot van de aanhangers van warme dranken. Het is een handig hebbeding dat altijd van pas komt. Sinds de uitvinding in 1892 is een thermos geëvolueerd in formaat en kleur. Vandaag is het een bijzonder design object geworden! Maar waar komt het vandaan? En welke meerwaarde vormt een thermos tegenwoordig?

Britse uitvinding

In 1892 heeft de Brit James Dewar de eerste thermos ontworpen. Zijn bedoeling was niet om warme dranken te bewaren, maar wel chemische producten voor zijn experimenten. Het principe was hetzelfde als dat van vandaag: twee wanden die zijn gescheiden door een luchtlaag en een stop die ook gebruikt wordt als beker. Het enige verschil in vergelijking met de thermos die we kennen, was het gebruikte materiaal: glas.

Thermos winst Prijs Beste Uitvinding

Het heeft iets minder dan 15 jaar geduurd vooraleer, in 1904, twee Duitse glazenmakers de isothermische fles lanceren. Ze dopen hun uitvinding ‘thermos’ wat ‘warm’ betekent in het Grieks. En het publiek reageerde heel enthousiast op deze uitvinding. In 1909 ontvangen de twee Duitsers de Prijs voor de Beste Uitvinding, die eigenlijk ook wel Dewar toekwam.

Thermos in inox: revolutie in materiaalgebruikt

Gedurende heel de 20ste eeuw kon de thermos in glas de smaakpapillen van studenten, klerken en arbeiders bekoren. Maar in 1970 haalt een revolutie de wereld van de warme dranken overhoop: inox! Dat is een veel lichter en degelijker materiaal dan glas. De inox thermosflessen worden snel gecommercialiseerd en gaan als zoete broodjes over de toonbank. Op bureau of op reis, iedereen gebruikt de thermos om van een welverdiend tussendoortje te genieten.

Thermos wordt design en functioneel

Ook vandaag houden de thermossen onze dranken goed warm, maar dan wel op een stijlvolle manier. Met een slanke vorm en tonische kleuren wordt een thermos meer dan zomaar een gebruiksvoorwerp. Maar behalve het design wordt de thermos ook hoe langer hoe functioneler. Je kan hem gebruiken om koekjes in te bewaren,  er is een systeem voorzien om in het rond spattende vloeistof te voorkomen, een stop die automatisch opent en sluit… Ook al zijn thermossen in plastic in opmars, toch weten de echte liefhebbers dat er niets boven inox gaat om dranken warm te houden!

16/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?